nem tehetsz róla, tehetsz ellene

a nem az nem

a nem az nem

Közös minimum

2014. november 27. - mero.vera


556781070_chicago_mls_jail_answer_1_xlarge.jpegAzoknak, akik nem tudják elengedni az elővigyázatlan áldozatok "felelősségét" javasolnám, hogy próbálják meg így nézni: van úgy, hogy hiába vigyázok magamra, baleset ér. Van, hogy nem vigyázok és leforrázom magam, a teavízzel például. Előbbi esetben senkire, utóbbiban magamra vagyok dühös. Ha viszont valaki leönt azzal a forróvízzel, arra nagyon pipa leszek. Ha véletlenül tette, megbocsátom, ha szándékosan, feljelentem. A nemi erőszak nem lehet baleset. Hanem, mint a szándékos leforrázás, csakis bűncselekmény.

Azért hangsúlyozom ezt, mert a jog kell kifejezze a társadalmi konszenzust. A közös minimumot. A szabálysértés sokszor relativizálható. A bűncselekmény soha.

Azzal nincs baj, ha azt mondjuk, "tehetsz ellene", hiszen az elővigyázatosság az önvédelem alapja, ebben nincsenek nagyon táborok, kezdődhetne ezzel a közös minimum. A problémás a "tehetsz róla", illetve az, hogy sokan jóhiszeműen gondolják így, aminél nehéz veszélyesebbet elképzelni.

Azt kell megértenie az áldozat felelősségében bizonytalankodóknak, hogy aki el akar kapni egy nőt, az el fog kapni egy nőt, tehát, alapvetően az elkövetői oldallal kell foglalkozni. Ettől még persze ugyanúgy érdemes betartani minden elővigyázatossági szabályt, csak közben ne felejtsük el, minden percben, amikor velünk nem történik meg, megtörténik valaki mással.

A bejegyzés trackback címe:

https://anemaznem.blog.hu/api/trackback/id/tr716937931

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása