nem tehetsz róla, tehetsz ellene

a nem az nem

a nem az nem

Vörös zászlók

A bántalmazás jeleiről, mert nem lehet elégszer

2015. június 26. - mero.vera


violencewheel.jpgKészítettem egy összeállítást a leggyakoribb jelekről, amik figyelmeztethetnek bennünket, tudtunkra adhatják, hogy bántalmazottak vagyunk egy kapcsolatban. Nem vicc, sokszor maradnak „láthatatlanok”, észrevétlenek az alábbi jelek. A bántalmazottak sokszor hosszú időn keresztül észre sem veszik, hogy bántalmazottak. Figyeljünk egymásra! - Ambrózi Kata írása.

Új szerző csatlakozott a bloghoz, Ambrózi Kata, pedagógus-pszichológus. Férjével egy évig nevelőként dolgozott a Dévai Szent Ferenc Alapítvány szászvárosi Gyermekvédelmi Központjában, a Böjte Csaba féle gyermekotthonban. Jelenleg az online póker és a családterápia területei foglalkoztatják. A Nem tehetsz róla, tehetsz ellene projektben eddig is sokat segített, mostantól "hivatalosan" is üdv neki a fedélzeten! (v.+l.)

 

Készítettem egy összeállítást a leggyakoribb jelekről, amik figyelmeztethetnek bennünket, tudtunkra adhatják, hogy bántalmazottak vagyunk egy kapcsolatban. Nem vicc, sokszor maradnak „láthatatlanok”, észrevétlenek az alábbi jelek. A bántalmazottak sokszor hosszú időn keresztül észre sem veszik, hogy bántalmazottak. Figyeljünk egymásra! 

Családon belüli bántalmazás jelei (Red Flags)

Tedd fel magadnak a következő kérdéseket, amik segítségével átgondolhatod a helyzetedet:

Csinálja-e veled partnered/szülőd/hozzátartozód a következőket:

 Elvárja, hogy minden idődet vele töltsd? Elvárja, hogy jelents neki hollétedről rendszeresen?

 Extrém módon féltékeny és/vagy birtokolni próbál téged?

 Kézben tartja, megmondja neked kivel, mikor, mit csinálhatsz, mit vegyél fel stb., ezzel elidegenítve téged a többiektől?

 Nem tisztel téged? Megaláz mások előtt?

 Lekezelően bánik a barátaiddal/családoddal?

 Becsmérli az álmaidat, céljaidat, ötleteidet?

 Rendszeresen elveszti a fejét, akár kis dolgokon is kiakad?

 Úgy érzed, hogy nagyon meg kell húznod magad a béke érdekében?

 Fenyegetőzik azzal, hogy bántalmazni fog? Fenyeget elhagyással? Azzal, hogy bántja a háziállatod, tönkreteszi a holmijaidat, tulajdonodat? Fenyeget öngyilkossággal, ha nem azt teszed, amit ő akar?

 Eléri, hogy bűnösnek érezd magad, ha nincs rá okod, akkor is?

 Nem vállal felelősséget tetteiért, ehelyett mindig másokat és téged hibáztat saját maga cselekedeteiért?

A legjobbakkal is előfordul, hogy hibát követnek el, és egy-egy alkalommal becsúszik valamelyik a fenti kérdések közül. A nagy különbség, hogy meg tudod-e beszélni az illetővel, miként is érzel és képes-e őszintén bocsánatot kérni, valamint változtatni a viselkedésén.

Segít, ha ezekről beszélsz olyan személynek, akiben megbízol. Állj ki magadért! Mondd meg, mit érzel, hogyan érzed magadat a helyzetedben. Próbáld megbeszélni, min és hogyan változtatnál.

Nagyon fontos a támogatás keresése ebben a pillanatban! Ne maradj egyedül, sokat segít, ha van valaki melletted, akivel megoszthatod a gondolataidat!

A bántás, amit mástól kapsz, nem az, ami meghatároz téged! Túl lehet rajta jutni! A bántalmazás elképesztően aláássa önbizalmunkat, önértékelésünket, lényünket. Emlékeztesd magad rendszeresen arra, hogy ki vagy, hogy nem az vagy, amit a bántalmazó mond rólad! Vele van a baj, nem veled!

Beszéljünk a részletekről, azokról az elemekről, amik zavarnak bennünket! Minél őszintébbek vagyunk, minél többet beszélünk egymással hasonló dolgokról, minél inkább merünk róla beszélni, annál hamarabb jöhet a segítség. Ha beszélsz róla, hamarabb túljuthatsz a megrázkódtatásokon.

A szerző pszichológus.

A bejegyzés trackback címe:

https://anemaznem.blog.hu/api/trackback/id/tr907575242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rorgosh 2015.06.27. 11:04:23

Apró észrevétel: az első hármat majdnem minden feleség/barátnő elköveti a férjével/barátjával szemben. Akkor most ők bántalmazottak?

Krio.Me.Tu (törölt) 2015.06.27. 11:37:39

Hűha, ezeket manapság szerintem a nők 99%-a elköveti egy kapcsolatban.
"Eléri, hogy bűnösnek érezd magad, ha nincs rá okod, akkor is?" - ez pl tipikus női dolog :)
" Úgy érzed, hogy nagyon meg kell húznod magad a béke érdekében?" - melyik férfi ne érezte volna ezt már párjával kapcsolatban
"Nem tisztel téged? Megaláz mások előtt?" - hozzátenném, hogy addig hazudja a tiszteletet, amíg pénzed van... Igen, ez is tipikus női dolog.
" Kézben tartja, megmondja neked kivel, mikor, mit csinálhatsz, mit vegyél fel stb., ezzel elidegenítve téged a többiektől?" - csak ismételni tudom magam... viszlát régi barátok, sport, hobbik, tanulás, mérsékelt iszogatás régi cimborákkal, más nőkkel együtt lógás
de ha egy nő ilyen control freak, akkor ő csak temperamentumos, odaadó, ha a férfi ilyen, akkor ő a bántalmazó
Férfi vagy, ne panaszodj.
Meg ugye a shaming language... az is női fegyver.

Hozzátenném még a listához: manipulatív. Sakkozik veled, de nem partner, csak egy bábu vagy neki, beforgat, használ, kihasznál. Feltételeket szab, ha azokat teljesíted, akkor lesz kapcsolat. Tehát nem vallja a "take me as I am" mottómat. Már a kapcsolat megkezdése előtt követelései vannak.

Én totál megértem a MGTOW-kat.

mero.vera 2015.06.27. 11:41:02

Kedves JzK és Rorgosh, a szerző nem véletlenül nem írt nemekről, ,,Csinálja-e veled partnered/szülőd/hozzátartozód a következőket" - láttok itt olyat, hogy férjed/apád/férfi hozzátartozód?

Igen, a férfiak is lehetnek áldozatok, a mi részünkről ezt fennállásunk során soha, senki sem vitatta.

mero.vera 2015.06.27. 11:50:24

Kedves Krio.Me.Tu, egy kapcsolatért minden félnek áldozatokat kell hoznia és minden félnek vannak bizonyos alapvető elvárásai, - például a tisztelet -, a kérdés csak az, hogy ezek egészséges mértékben vannak-e jelen, illetve konszenzuális-e a teljesülésük. Legyen szó szexről, mosogatásról, vagy arról, hogy hova menjünk nyaralni. MGTOW? Hajrá, járd a saját utad, senki sem tart pisztolyt a fejedhez, nem kötelező kapcsolatban élni. De bántalmazni tilos. Eltűrni nem szabad. Mindegy, ki csinálja kivel.

Advanced Flight 2015.06.27. 12:27:10

Hát igen, epic fail volt az első 3 komment :-) én rögtön láttam, hogy a lista nem-és korsemleges, nőre, férfira és gyerekre is egyformán vonatkozhat.
Hogy rögtön három pasi kezd tiltakozni, vádaskodni, hárítani, másra mutogatni? Sapienti sat.

Fleurdelys 2015.06.27. 12:32:33

@mero.vera: Kedves mero.vera! Én is egy ilyen kapcsolatban éltem a volt feleségemmel 10 évig. Minden pont teljesen passzolt rá, kivéve egyet, hogy nem mondta meg kivel barátkozhatok, csak sugallta, illetve ha például a barátaimmal akartam találkozni, akkor kedvesen mondta, hogy menjek, de mikor haza értem, minden esetben hajnalig és másnapig tartó veszekedés volt. Szánalmas, de volt, hogy rákényszerített, hogy toljam le a nadrágomat, mert szagmintát akart venni, hogy nem csajozni voltam e. (Hozzáteszem, hogy azóta van egy kapcsolatom öt éve. Még sosem veszekedtünk. Mindent megtudunk beszélni. Ő is egy hasonló kapcsolatból jött, csak az Ő férje enyhébb lemenetű volt.) Az enyém szerintem a legdurvább típus volt. Leköpött, ütött rúgott, ököllel vert, kihívta rám a rendőrséget. Ahol ért alázott. Iszonyatos energiát tett abba, hogy lejárasson mindenki előtt. A szétválásunk után egy évvel jutott először eszembe, hogy csajoznom kéne. Üdvözlettel: Fleur de Lys

phaszfej 2015.06.27. 12:36:56

Nyomozó ismerősöm mesélte, hogy ne higyjek a médiának, mert a családon belüli erőszak elkövetői túlnyomó részt nők. Magyarul sokkal több nő üti a férjét, ordítozik, tör össze dolgokat, mint férfi. Azt mondta, ezek egy része provokáció, hogy a hapsi üssön vissza, hogy lehessen menni panaszkodni, feljelenteni. A férfiak persze legtöbbször nem jelentik fel a nőt, mert tudják, hogy mind szellemileg, mind testileg nyomik hozzájuk képest.

phaszfej 2015.06.27. 12:59:49

@Advanced Flight: A te kommented a hatalmas mellényúlás. Az első kommentelő egy cikket linkelt be, arra mondta, a második és harmadik pedig csak annyit jelentett ki, hogy ezeket a nők elkövetik, nem állították szembe a cikkecske vélt állításával, hogy csak férfiak csinálják ezt. Szóval árnyakra ugrottál, amik csak a te fejedben léteznek. De végülis jogos, hogy butábbnak érzed magad a férfiakkal szemben, hiszen a kommented bizonyította, hogy az is vagy. Csak emiatt nem kellene dühösnek lenned. Én se rinyálok, hogy nem futom le 10 mp alatt a százat.

Advanced Flight 2015.06.27. 13:15:48

@phaszfej: " cikkecske vélt állításával, hogy csak férfiak csinálják ezt. "

Na, hát ezért voltatok ostobák. Mert a cikk nem a férfiakról szólt. Ha nem érted, hát nem érted, de minek égeted magad folyamatosan? :-) így is tudjuk, hogy semmi agyatok nincs, hát nem kell folyamatosan demonstrálni :D
De ha ez téged szórakoztat.....

steery 2015.06.27. 13:37:25

A bántalmazás az emberi kapcsolatok természetes része. Vagy legalábbis én még nem láttam olyat, amiben ne lett volna jelen valamilyen (durvább vagy enyhébb) formában. Pont ezért élek egyedül, remeteként. Nincs családom, nincsenek barátaim, nem bízom senkiben és úgy kerülöm az embereket, mint a pestist. És amióta így csinálok, tök jó életem van. Nyugodt vagyok, élvezem az életet, semmi gondom-bajom, senki sem sért meg, bántalmaz, hazudik, manipulál, ugráltat, fenyeget, zsarol, stb. Az más kérdés, hogy ezzel az életformával nem fogok karriert csinálni és megmaradok utolsó senkinek, de szerintem még ez is jobb, mint a sok emberfajzatot elviselni. :-D

W. Teuton 2015.06.27. 13:42:53

Csinálja-e veled partnered/szülőd/hozzátartozód/háziállatod/rokonod/E.T a szekrényből a következőket:
.......

Nem. Csak és kizárólag nők. Ekkora öngólt feminista oldalról már rég láttam!:)

@Advanced Flight: Ugye troll vagy?

phaszfej 2015.06.27. 13:55:52

@Advanced Flight: ezek szerint kegyed nem ismeri a vélt szó jelentését.

PongLenis 2015.06.27. 14:07:21

Ezek a pontok olyan dolgokat sorolnak fel, amiket tipikusan a nok szoktak elkovetni egy kapcsolatban, meg folytatni is lehetne a sort vagy husszal. Erzelmi zsarolas, szarkavaras, elvarni h a ferfi tokeletes legyen, es ezt az orra ala is dorgolni, bezzegezni a szomszed ferivel, napokig tarto duzzogassal buntetni...stb. az ismerosok elotti beegetest, szobeli kasztralast pl. MINDEN no eloszeretettel alkalmazza.

Tudományos libsizmus 2015.06.27. 14:16:42

Ja. A nők 200%-át minden nap verik otthon.

Krio.Me.Tu (törölt) 2015.06.27. 15:27:56

@Advanced Flight: blogponthu-s kommentjeidet elnézve te egy ilyen férfigyűlölő trollocska lehetsz.
Én azért írom, hogy ezek jó része nőkre jellemző, mert ezt tapasztaltam. Nem vonzódom férfiakhoz, sose jártam férfival, csak nőkkel, azok közt meg elég sok ilyesmi akadt. Meg ismeretségi körben is több nő mutatott ilyen "tüneteket" mint férfi. A férfi ismerőseim közt is volt 1-2 nagy trágya, de róluk mindenki tudta és közmegvetés sújtotta őket. Nők meg a lassú víz partot mos taktikával őrölik fel a partnerüket, destruktív, veszélyes, de kívülálló nem látja azonnal. Sokszor áldozat szerepbe is helyezik magukat, miközben ők kergetik őrületbe a férfit. A nők ezekhez az érzelmi, szociális manipuláláshoz jobban értenek.
Férfi ismerősöm is volt ilyen, de nála az a helyzet, hogy gyűlölte az apját, egy pipogya szarnak tartotta, nők közt nőtt fel (anyja plusz nővérei), kissé szociopata volt. Bizonytalan volt a férfiasságában, folyton csajokat akart szédíteni, levarrni, csak hogy bizonyítsa a képességeit. Emberekkel sakkozás, nők faroktörlő rongynak nézése, manipulálás stb. Aztán összeakadt egy hisztis, királylány mentalitású, manipulatív csajjal, akibe szerelmes is volt (vagy ki tudja), akivel kikészítették egymást két év alatt. "Öröm" volt nézni. Mindkét nemben vannak selejtek, csak nőknél ez láthatatlanabb, férfi nem panaszkodik, más a megítélésük.
Ennél egy MGTOW ezerszer jobb, az nem manipulál senkit, elvan magában.

csakolvasok11 2015.06.27. 16:13:19

Volt szerencsém ilyesmi férjhez. Mindenbe beleugatott, hogy öltözök, hogy festem magam, kötelező melltartóviselet (amit addig nem hordtam), az ő barátai lettek a közös barátaink, régebbi barátaimmal nem találkozhattam. Volt, hogy meghívtak az ő - illetve akkor már közös - barátai, és nem volt kedve menni. Mondtam, nekem van, és megyek is. Ok, de 6-ra haza kell mennem. És ez azt jelentette, 6.00-kor be kell lépni az ajtón. Bár dohányzott, állandóan azzal volt elfoglalva, hogy ebben is szabályokat állítson nekem. Napi 5 szál, aztán történhet bármi, többet nem engedett (ha nem látta kettőt szívtam egyszerre:)) Fizikailag nem bántott, csak pl. ha nem azt vettem fel, amit szerinte kellett volna, vagy 6.00 helyett 6.03-kor léptem be az ajtón, akkor minimum egy hétig nem beszélt velem Hazajött nem is köszönt, és ült mint a fájdalom szobra. Beteges féltékenysége addig elment, hogy terhesen az orvosi vizsgálatok után szintén nem beszélt egy hétig velem, mert az nekem jó (mondtam mindenkinek, azért jött be a szülésnél, nehogy d...nk egyet a dokival utána).
Aztán, amikor elegem lett és kihajítottam, akkor voltam én mindenféle büdös k..., a válásnál a bírónő neki ítélte a saját lakásom felét, mert én voltam a rohadék, aki elhagyta.
Igaz, ez húsz éve volt. Akkor nem volt divat bántalmazottnak lenni, csak most jöttem rá, hogy az voltam, de azóta is életem legjobb döntésének tartom, hogy megszabadultam a k.cs.gtől, pedig elég sokan elítéltek miatta.

mero.vera 2015.06.27. 21:43:29

@csakolvasok11: ez a legszörnyűbb, rengetegen járnak az ön cipőjében: nem is tudják, hogy bántalmazottak, miközben kizsigerelik az életüket. Nagyon örülök, hogy sikerült kilépnie ebből a kapcsolatból és köszönöm, hogy megírta a történetét. Mert igazán tényleg az segít, ha minél többbet beszélünk és figyelünk egymásra.

gangsárkány 2015.06.27. 23:10:25

Az én esetem annyival komplikáltabb, hogy mire felismertem kivel élek egy házban - a Föld másik végében - már nem volt menekülés - csak kimenekités. A megöllek fenyegetést felváltotta, a konkrét tett. Betontömböt gyártott, azt tervezte - közölte velem - hogy a derekamra köti és bedob a mocsárba - na ekkor értettem meg - mennem kell, amig nem lesz késő. Pedig szeretett - évekig várt vissza - szerettem - de ha valaki skizofrén, szociopata - akkor ott nincs esély a normális életre, soha. Ma egy szerető kapcsolatban élek - és hálás vagyok sok-sok embernek akik felnyitották a szemem és uj utra inditottak. Higyje el mindenki, nem éri meg várni .... mert abba valaki bele fog halni. Én tuléltem.

mero.vera 2015.06.28. 12:16:22

@gangsárkány: hátborzongató történet. Ha gondolod, írd meg részletesebben, s mi blogposztban megosztjuk - természetesen maximálisan számíthatsz a diszkréciónkra. Ha kapcsolatba szeretnél lépni velünk, írj az anemaznem@gmail.com emailre, de küldhetsz privátüzenetet a www.facebook.com/anemaznem oldalra is.

Ez a lehetőség természetesen minden kommentelőnk, olvasónk előtt nyitott, sőt, ami azt illeti a kommentek arra sarkallnak, hogy egy ilyen sorozatot kéne indítanunk.
süti beállítások módosítása