nem tehetsz róla, tehetsz ellene

a nem az nem

a nem az nem

Ez a helyzet Röszkén: beszámoló

2015. szeptember 08. - Lina Edina Farkas

9b.jpg
Bár a budapesti tranzitállomásokon telítődtek egyes raktárok, a Röszkei Határátkelőnél továbbra is nagy szükség van a felajánlásokra és a segítő kezekre. A helyszínen kaotikus állapotok uralkodnak, önkéntesek és az UNCHR emberei próbálják legalább minimális szinten ellátni a menekülteket.

Erről személyesen is meggyőződtünk vasárnap este, amikor adományokat (amelyeket a SCHATZI üzlet tulajdonosai gyűjtöttek) szállítottunk a röszkei határátkelőhöz. A vasúti sínek mellett húzódó zöldhatáron keresztül a menekültek folyamatosan érkeznek, naponta 1000- 3500 illegális határsértőt regisztrál a röszkei határ rendészet a police.hu adatai szerint. Az úgynevezett balkáni útvonalon érkezőket rendőrök tartóztatják fel és terelik őket az úgynevezett gyűjtőpontokra. Az illegális bevándorlók ezeken a kordonnal lezárt területeken várakoznak, hogy aztán buszokkal elszállítsák őket az idegenrendészeti előállítókba, ahol enni, inni kapnak, szükség esetén egészségügyi ellátásban részesülnek. Innen viszik őket tovább a regisztrációs pontokra, valamint a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalhoz, ahol a regisztrációjuk zajlik.

Újfent a civilek segítenek

Vasárnap este a gyűjtőpontokon szó szerint áldatlan állapotok fogadtak minket, a menekültek 10 fokban, a szemerkélő esőben, fedél nélkül várakoztak. A szerencsésebbek felállították a saját sátraikat, a többiek viszont csak tűzrakással tudtak védekezni a hideg ellen. Sokukon nincsen az évszaknak megfelelő ruha, többen kértek tőlünk meleg felöltőt, takarót a gyerekeik, vagy saját maguk számára. A gyűjtőpontokon veszteglők élelmezéséről, minimális orvosi ellátásáról az UNCHR munkatársai és önkéntes civilek próbálnak gondoskodni. Az adományok kiosztása egyelőre teljes káosz, az önkéntesek este villany híján telefonok fénye mellett tudnak csak dolgozni. Ott jártunkkor a kifáradt segítők kénytelenek voltak emberi erőforrás híján befejezni a munkát és magára hagyni a z sátrat adományostul (ez a sátor eredetileg a rendőröknek volt fenntartva, ők engedték át az önkéntesek számára). ,,A helyzet annyiban változott hétfő estére, hogy a menekültek kaptak egy nagyobb sátrat (állítólag a németektől vagy osztrákoktól), amely alá behúzódhatnak, viszont a tűzrakást ezzel párhuzamosan megtiltották nekik. – tudtuk meg egy fotós kollégánktól.
6b.jpgFotó: Farkas Edina Lina /#honor6plus

A táborokba szállítás nagyon lassan történik, egy terhes nő arról panaszkodott, hogy már fél napja várakoznak a csecsemőjével. A lassúság oka egyszerű: a befogadó táborokban nincsenek elegen, akik a menekültek regisztrációjával foglalkoznak. Az elhúzódó ügyintézésnek folyamatos torlódás és hosszú várakozás az eredménye. Míg a hatóság láthatólag lebénult az egyre növekvő embertömegtől, addig a gyűjtőponttól egy köpésre az embercsempészek annál aktívabbak. A földúton az orrunk előtt pattantak be a menekültek a járgányokba, egy polgárőr pedig láthatóan teljesen megzavarodott, amikor leesett neki, hogy mi nem az ütemterv részei vagyunk.

Szeptember 15-től változások állnak be

Jelenleg az illegális határátlépés szabálysértésnek minősül, de ez változni fog szeptember 15. után. Ekkortól, a parlament által elfogadott új törvénycsomag értelmében a határsértés bűncselekménynek fog számítani, amit letöltendő börtönnel vagy kiutasítással büntethető. Ha a hivatalos határon érkeznek, akkor is visszafordítják őket, mondván, Szerbia biztonságos országnak minősül. A tranzitzónák is átalakulnak, a kormány tervei szerint zsákszerű területekké válnak, amelyekből szabadon csak Szerbia felé lehet majd mozogni.  Nem szeretnék találgatásokba bocsátkozni arra vonatkozóan, hogy a kormány miként képzeli a menekültek tömeges bebörtönzését (tekintve, hogy a hazai büntetés végrehajtási intézmények nélkülük sem éppen szellősek) vagy milyen állapotok alakulhatnak ki, ha a szerb-magyar határon több tízezer csalódott menekült fog feltorlódni. Mivel az új törvénycsomag egyik fontos eleme a hadsereg határokhoz vezényelhetősége rendkívüli esetek alkalmával, így a várható zavargásokra feltehetőleg ez lesz a válasz.

Ez valószínűleg nem fog javítani Magyarország nemzetközi megítélésén, mint ahogy az sem, hogy az egyre nagyobb hidegben emberek százai reszketik át a nappalokat és éjszakákat anélkül, hogy az állam bármiféle humanitárius segítséget biztosítana számukra. Az, hogy a menekültek bármilyen segítségben is részesülnek, egyedül a civil szervezeteknek és az önkéntesek kitartó munkájának köszönhető.

8b.jpgFotó: Farkas Edina Lina/ #honor6plus

De mi az a regisztráció?
,,Magyarország és a Magyar Rendőrség teljesíti Európai Uniós kötelezettségeit. Az egyik ilyen kötelezettség az illegális bevándorlók regisztrációja, ami ujjlenyomatvételt és fényképfelvétel készítését jelenti. Az illegális bevándorlókat a rendőrség ezután átadja a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalnak, vagy lefolytatja velük
szemben az idegenrendészeti eljárást attól függően, hogy a bevándorló előterjeszti-e a menedékkérelmét." -írta válaszlevelükben a Csongrád Megyei Rendőr- főkapitányság sajtóosztálya.


Felhívás!
Valószínűleg a helyzet a közeljövőben nem fog változni, ezért arra kérünk benneteket, hogyha vannak felesleges meleg takaróitok, ruháitok, hozzátok el a SCHATZIBA péntek estig.

Az event Facebook oldalát ITT találjátok.

Ha egyedül vinnétek adományokat, előtte szerencsés, ha egyeztettek a helyin önkéntesekkel. (lentebb találtok Facebook linkekeket).
Jelenleg a szegedi MigSzol tagjai raktárhelyiséget keresnek az adományoknak. Elvileg csütörtök, péntek magasságában megoldódik a helyzet
.
MigSzol:
https://www.facebook.com/migszolszeged?fref=ts



Cím: Akácfa utca 51. 1071

 

 Még több kép a Facebook oldalunkon.

UPDATE:

 - Az ENSZ megelégelte az állapotokat és fűthető katonai sátrakat küld a gyűjtőpontokra

- Több budapesti konvoj indult el adományokkal megrakodva

- Az ENSZ sátrai megérkeztek, este óriási fejetlenség alakult ki adományosztás közben, megtörtént a túlsegítés tipikus esete, de reggelre visszaállt a nyugalom, úgy tudjuk ma már szervezetten folyik az önkéntes munka. Egyelőre kevés új menekült érkezik, a helyi segítők azt kérik, adományt csak úgy vigyetek, hogy előtte egyeztettek a MigSzol csoporttal. Ez többek között azért is fontos, hogy ne legyen a gyűjtőpontokon káosz, illetve az adományokkal ne történjen felesleges pazarlás. 
..

 

A bejegyzés trackback címe:

https://anemaznem.blog.hu/api/trackback/id/tr257769170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása