nem tehetsz róla, tehetsz ellene

a nem az nem

a nem az nem

Itt gyakorlatilag államvallás a nihilizmus

Interjú Varga Gergővel

2017. június 03. - Lina Edina Farkas

17029340_bb3ee04f511bee1be0d2e1d846bd4abf_m.jpg

Varga Gergő neve onnan lehet ismerős, hogy ő volt az, akit Gulyás Mártonnal együtt 72 óra fogda után, gyorsított eljárásban összesen 500 óra közmunkára a bíróság, miután megpróbálták megdobálni a Sándor-palotát a lex CEU ellen tiltakozó, random tüntetésen. És ő volt az, aki az ítélethirdetésen az utolsó szó jogán a következőket mondta: "Milyen ember az, aki olyan törvényeket tart be, amit ellene hoztak? Milyen nép az, amelyik olyan törvényeket tart be, amit ellene hoztak?”

Varga az elmúlt hetekben itthon járt, és Bayer Zsolt után velünk is beült egy kávéra, hogy egyebek mellett közbeszédről, a festékdobálás konklúziójáról, magyar nihilről és a személyes érdekérvényesítés szükségességéről beszélgessünk. Interjú.

Saját bevallása szerint egyelőre még szokja a médiateret, de a tömegek előtti felszólalás nem áll tőle távol. Sőt, mondhatni piacilag díjazott a műfajban, ugyanis Slush nemzetközi startup versenyén az Enbrity.ly nevű cégének prezentációjával 750 000 eurót nyert. Bár az Ebrity.ly-vel tavaly szétváltak az útjaik, jelenleg is egy külföldi startup cégnél dolgozik, amely üzletfejlesztőként ügyfélszolgálati automatizációval foglalkozik, vagyis mesterséges intelligenciákat fejlesztenek, amelyek az ügyfélszolgálatosok munkáját segíthetik majd. Ez utóbbit Varga igazi lélekölő munkának tartja, és jól tudja miről beszél, hiszen anno egy darabig ő is ezzel kereste a kenyerét.

Hogy a politikával korán elkezdett foglalkozni, az szerinte annak is köszönhető, hogy egy olyan vallásos gimnáziumba járt, ami gyakorlatilag kitermelte a jobboldali érzületű fiatalokat. Varga saját bevallása szerint frusztrációból és főleg a népműveléses vonalon csatlakozott a jobboldalhoz, de gyorsan ki is ábrándult, amikor a Magyar Szigeten először találkozott az antiszemita szkinhedek csoportjával. 

Később találkozott a 4K!-val, ezzel kapcsolatban úgy érezte, végre megtalálta, amit keresett, ekkor civilként szituacionista performanszokban is részt vett. Aztán 2011-ben a párttá alakulásuk előtt kilépett, mert a munkája elvitte minden idejét, de ahogy mondja, azóta is fontos számára a politikai aktivitás. Saját Tumblr oldalán a mai napig hangot is ad szélsőbalos gondolatainak, itt ismerkedett meg Gulyás Marcival is, akivel együtt mentek ki az ominózus Sándor palota előtt tartott tüntetésre is. Ahol aztán elszabadult a két vizes bázisú festékflakon.

unnamed.jpgFotó: Kaszás Tamás

Az akciótokat jócskán érte negatív kritika is.

Bánom, hogy egyáltalán meg kellett tennünk, ha mondhatom így. Abból a szempontból hasznos volt, hogy az egész ország láthatta, hogy is működik a hatalom, már ami az ügyészséget és a bíróságot illeti egy ilyen politikai témában: leplezetlenül a BTK-t vagdossák a tüntetőkhöz. Az eseményekről egyesével lehet beszélni, hogy helyes vagy helytelen az ízlés számára, de szerintem majd akkor lehet őket tényleg megítélni, ha egy-két évvel idősebbek leszünk, az összes eljövendő esemény távlatában.

Politikailag aktív vagy, magánemberként már számos tüntetésen részt vettél, kiállsz a személyes érdekeidért. Otthonról hozod a példát?

Az én családomon átgázolt a huszadik század. Nagyapám felvidékiként gyerekkorában hirtelen a határ rossz oldalán találta magát, és át kellett verekednie az egész családot egy olyan országba, ahol nem nyomják el a magyarságáért. A másik végéről a nagyszülők nem épp a nyertes oldalán voltak a Horthy-rendszernek, apám meg Budapest ostroma előtt született, úgyhogy bombázták az amerikaiak, az oroszok, de '56-ban majdnem szitává is lőtték. A megtorlások meg érintettek sokakat, akiket ismert. Mindezek nagy hatással voltak rám, már abban a tekintetben, hogy a történelem mindig érdekelt, meg akartam érteni, miért alakultak úgy a dolgok, ahogy. A tettvágy meg úgy jött később, nem volt annyira vidám a gyerekkorom, abból azt a tanulságot szűrtem le, hogy ha én nem teszek valamit, akkor rajtam se fog senki segíteni.

Itthon, főleg ha a a közügyekről vagy a politikáról van szó, nagy a polgári passzivitás. Ezt számos okkal lehet magyarázni. Te miben látod a gyökerét?

Én is csak találgatni tudok, de azt tény, hogy gyakran kapja meg Magyarország azt a kritikát (amiben van igazság), hogy azért nincs itt demokrácia, mert nem tanították meg a magyar embereket demokratikus keretek között gondolkodni. Ez a mondat pedig annyit jelent, hogy nem tanultunk meg kiállni a személyes érdekeinkért.

Ezért sem szeretem ha aktivistának neveznek, ugyanis ha azt mondjuk, hogy vannak aktivistáink, akkor azzal azt is mondjuk, hogy a politikai cselekvést kiszerveztük egy csapatnak, akik majd csinálják helyettünk. Pedig a saját érdekemet nekem kell megvédenem azokkal az emberekkel együtt, akik hasonló helyzetben vannak, mint én.

Nemhogy nem állunk ki magunkért, még csak nem is beszélünk a politikáról. A legtöbb családban egyenesen tabutéma.

Ideje lenne végre félretenni azt az elgondolást, hogy a politika kerülendő téma a vasárnapi ebédnél, és helyette el kéne fogadni, hogy a róla való beszéd helyenként feszültséget szül. Ez teljesen normális, hiszen a politika lényege a vita. Ráadásul a politika nemcsak pártpolitikát jelent, - elég szegényes felfogása ez a szabadságnak - különösen a mai választási rendszerrel és pártpalettával. Ebből kifolyólag a politikai cselekvés is sokféle lehet, nem kell feltétlenül tüntetésekben gondolkodni, csinálhatunk például valami építő jellegű aktivitást a saját környékükön, vagy segíthetünk másoknak, mint mondjuk a Heti Betevő önkéntesei.

17029350_5bd5a419455c9e2cf17ba89000babe1c_m.jpg

Ha már az érdekérvényesítésnél tartunk: ezen az oldalon sokat foglalkozunk úgynevezett "nőügyekkel", és nőként hiányoljuk a női magazinokból a politikát.

Megértem, pedig Petőfi versei női magazinokban jöttek le, márpedig azok nem diétákról szóltak. 

 

Az áprilisi CEU tüntetésen érezhetően átszakadt valami, a magyarok rendhagyó módon euforikus hangulatban vonultak az utcán, és olyanok is demonstráltak, akik eddig nem foglalkoztak a politikával. De úgy tűnik, (mint ahogy az már előfordult korábbi tüntetéshullámok esetében is) elülni látszik a lendület.

Igaz, az eufória eltűnt és a lendület is egy kicsit megcsappant. De én úgy látom, hogy ugyanakkor a tüntetésekből elkezdtek kialakulni szerveződések, ezek pedig még azért nem látványosak, mert az emberek csak most építik őket. Természetesen az is egy fontos kérdés, hogy a szervezők tudnak- e a jövőben olyan tüntetéseket szervezni, amelyek még az eddigieknél is több embert hívnak az utcára.

Ehhez szerinted mire volna szükség?

Az áprilisi tüntetések során főleg Budapest fiatal értelmisége vonult az utcára, de fontos lenne azokat is megszólítani, akik a rendszerváltás óta folyamatos vesztesei az aktuális rendszereknek.  Az ő ügyeiket is fel kell karolni, de ehhez előbb fel kell állni azoknak a csoportosulásoknak, akik mindezt megszervezik. Ez pedig nem megy egyik pillanatról a másikra, sokan csak most tanulják, hogyan szervezzenek tüntetéseket, hogyan kell tömegmozgásokat irányítani.

Egy interjúdban azt mondtad, hogy az adott rendszer keretein belül nem lehet sokra menni a békés tüntetésekkel.

És ez be is igazolódott. 80 000 ember vonult az utcára a CEU mellett, a kormány mégis ignorálta a tömeg követelését. Be kell látni, hogy hogy az esti tüntetések nem érdeklik őket, mégpedig azért, mert a kormánynak a gazdasági hatalom a hátországa. Pont ezért sokkal jobban tart egy német ipari lobbitól, (és ahogy azt láthattuk már egy sztrájk belengetése hallatán is enged a követeléseknek), mint egy közel százezres, kiabáló tömegtől. A sztrájk kiváló eszköz lehet arra, hogy a gazdasági szereplőkre hatva nyomást gyakoroljunk a kormányra. Ha mondjuk leállna az ország a folyamatos tüntetések és a sztrájkok miatt, vége is lenne a sztorinak. Valószínűleg. De még nem tartunk ott.

gerg.jpg

Az utóbbi tüntetéseken, már-már szokássá vált, az amúgy rendhagyó jelenet, hogy az Oktogonon goára, technóra - mikor, mire - táncolnak a demonstrálók. A kormánypárti médiában nyilván, de az ellenzéki és független sajtóban is kritizálták a jelenséget. Szerinted is probléma, ha jól érzik magukat a tüntetők?

Én örülök ennek. Az eufória, a jó hangulat egyfajta spanolása is az embereknek, ami életben tarthatja a lelkesedést. És azt sem szabad elfelejteni, hogy a tüntetések első heteiben egy nagyon fiatal generáció is megjelent az utcán, akiknek nem voltak beidegződéseik azzal kapcsolatban, hogyan kell "helyesen" tüntetni.

Mik az általános beidegződések?

Hogy a tüntetéseknek olyannak kell lennie, ami a liberális médiának az ízlésének megfelel, vagyis hogy ne zavarjunk senkit, csak nyugodtan, csak szépen... A tüntetések ugyan az elmúlt hónapokban radikalizálódtak valamelyest - ha a mi esetünket nézzük, vagy az EU zászló kitűzését a Magyar Rádió épületére - de továbbra is békések. A nép még azt üzeni a rendszernek, hogy gyertek velünk, csak szaporán, mert holnap talán késő.  

Miért pont a lex CEU volt az a pont, ami ennyi embert megmozgatott?

Mert akkor meghiúsultak olyan utolsó illúziók, amelyek arra irányultak, hogy “na ezt már ők sem merik megtenni”, ráadásul az egyetem bezáratását jogi csűrés-csavarással próbálták kieszközölni, ami rossz kollektív emlékeket hívott elő, hiszen láttunk már ilyen retorikát a magyar történelemben, Rákosi hatalomátvétele is hasonlóképpen kezdődött..

Budapesti vagy vidéki vagy?

Kevert, alapvetően Budapesti, de a nyarakat mindig vidéken töltöttem.

Csak azért kérdezem, mert többször volt olyan elszólásod, hogy “majd a pesti nép”... Persze, ha azt vesszük egy forradalomhoz nem kell feltétlen a vidék támogatása, lásd ‘56, de a komoly, rendszerszintű változásokhoz, ami most ugye a tüntetések célja, elengedhetetlen.

Igen, ezt már kicsit szerencsétlen elszólásnak érzem magam is, annak ellenére, hogy tényleg igaz: egy forradalomhoz nem kell feltétlen az egész ország. Olvastam valahol, hogy egy faluban megkérdezték, “nálatok hogy történt ‘56”, és az volt ár a válasz, hogy “sehogy, az a pestiek dolga volt”. De visszatérve az alapkérdéshez, igen a vidék bevonása égető fontosságú. Ha például vidéken megtagadná a munkát az a réteg, akik alapvetően működtetik az ország gazdaságát, akkor végre bedőlhetne a vidéki bürokrácia, ez pedig komoly érvágás lenne az aktuális rendszernek. A megszólításuk egyébként már történik, hiszen a budapestiek 48 %-a vidéki, szóval van egy átcsatornázás, ami annyit jelent, hogy az ingázó egyetemisták, akik kimennek tüntetni, hazamennek és beszélnek a fővárosi eseményekről, így a hírek eljutnak sok helyre, még akkor is, ha ez a kormánymédiában nem jön le.  

17029338_a4ff8ccf70921bc3d26106f544aaa6ca_m.jpg

A kormánypropaganda nem véletlenül vidéken a legkeményebb, és egyben a leghatékonyabb. Gondolkoztál már azon, hogyan lehetne a kormánymédia falán rést ütni?

Az amerikai választásoknál jól látszódott, hogy a jobboldali média fillérekből épített ki magát, ami leginkább annak köszönhető, hogy nem drága szerkesztőségeket kezdtek el működtetni, hanem felismerték a social media lehetőségét, felállítottak Facebook profilokat és bevonták a civileket. Magyarországon is valami ilyesmire lenne szükség. Hogy melyik politikus mit lop el az ötödik kerületben, az mondjuk egy olyan településen, ahol a napi megélhetés a fő probléma, érthető módon senkit nem érdekel. A gyűlöletpropagandára nem a "korrupciópornó" a válasz.

Ha már a gyűlöletpropagandát szóba hoztad. Ez elég aktív nálunk.

Igen, kezdődött ugye azzal a gyűlöletkampánnyal, ami a külső ellenségeket vette célba, most pedig eljutottunk odáig, hogy már olyan emberek ellen uszítanak, aki itt vannak fizikai valójukban. Egy nárcisztikus, abúzív kommunikáció, színtiszta hergelés zajlik. Vagyis, amikor Bayer Zsolt azt mondja, hogy véren és taknyon kell kirángatni a parlamentből a civileket, akkor azt követően meg is ütnek valakit. Sajnos ez egy működő mechanizmus, és ez csak egy eset a sokból.

A környezetedben láttál erre példát?

A barátnőmet rendszeresen érik verbális atrocitások csak mert nem tejfehér a bőre, vagy ott volt az az eset, amikor egy belvárosi romkocsmában támadtak meg két CEU-s kitűzős embert. Ezek elképesztően durva dolgok, amiért nem akar senki sem felelősséget vállalni, pláne nem azok, akik hétről hétre uszítják az embereket. A rendőrség még úgy ahogy próbálja védeni az embereket, de a gyűlöletcselekedetek pont olyan váratlan helyzetekben fordulnak elő, amikor nem biztos, hogy ott van egy rendőr a környezetedben. Ijesztő tendenciák ezek, és folytatódik az erőszakos kommunikáció, akkor sajnos a társadalom is radikalizálódni fog.

Nem olyan rég kávézni hívott benneteket Bayer Zsolt. Akkor ő azt mondta, hogy a jelenlegi közbeszéd állapotáért nemcsak őt kell számon kérni, hiszen a tüntetők sem különbek, illetve azok a balliberális újságírók sem, akik azt írják a Facebook oldalukon, hogy “lámpavasra akasztanák fel Bayert”!

Valóban mélypontja ez a közbeszédnek, és tényleg súlyos, amikor egy újságíró így fogalmaz, vagy a tüntető tömeg "lámpavast" skandál, de hosszú út vezetett el idáig, mindenki tudja, hogy emögött már rengeteg sérelem rétegződött egymásra. Az az igazság, hogy a jelenlegi kormánypolitika az elmúlt évek alatt szinte mindenki életébe így-vagy úgy, de belenyúlt. Túl sokan tudnak felmutatni olyan családtagot, akik kénytelenek voltak külföldön szerencsét próbálni, vagy nyomorgó rokont, hitelbe belerokkant szülőt, és még sorolhatnám. Az embereknél betelt a pohár, és megelégelték, hogy semmibe veszik az igényeiket, kéréseiket.

A munkád miatt rengeteget vagy külföldön. Hogyhogy nem költöztél még el Magyarországról?

Szeretek itt élni. Amikor a fél osztályom lelépett, akkor én úgy voltam vele, hogy hát ha mindenki elmegy, akkor itt mégis ki marad? Aztán ez átcsapott dacba. Nem mondom, szerencsém is volt, az angoltudásom miatt jó állásba kerültem, meg számítógépekkel nőttem fel, úgyhogy nekem aránylag könnyű volt a végvári vitézkedés ebből a szempontból, míg láttam az egyetemistákon is pl., hogy hiába a felsőoktatás, azért mindenkinek a jövője ugyanarra a nullás tengelyre konvergál.

Hol van az a pont, amire te is azt mondanád, hogy "elhagyom ezt az országot"?

Ez attól függ, hogy mennyire vagyok ellehetetlenítve, mennyire érzem úgy, hogy fullasztó itt a levegő. Bár már most is az. De, amikor vannak olyan tüntetéshullámok, mint a mostaniak,  és itt van a változás ígérete, akkor az egy lélegzetvételnyi friss levegő.

Optimistának tűnsz.

Pesszimistán nem lehet változásokat elérni, persze azzal is számolni kell, hogy rosszabbra fordulhatnak a dolgok, de nem érdemes csak erre koncentrálni. Igen, tudom kevesen gondolkozunk így itthon. Sőt, ez szerintem már nem is általános pesszimizmus, hanem egy kondicionált depresszió. Ami valahol érthető, hiszen abban szocializálódtunk, hogy mindig azt hallottuk, “á ennek nincs értelme, á úgyis rossz vége lesz”. Itt gyakorlatilag államvallás a nihilizmus. Ebbe pedig csak úgy lehet pezsgést vinni, ha csinálja az ember. Akkor lehet változás, ha mindenki tesz érte. Én egyelőre azzal próbálok rést ütni az általános pesszimizmuson, hogy megmutatom, igenis érdemes kiállni az érdekeinkért, a céljainkért.

Köszönet a fotókért Kaszás Tamás!

A bejegyzés trackback címe:

https://anemaznem.blog.hu/api/trackback/id/tr3512560499

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.06.03. 08:02:51

Atya Isten, mekkora demagóg ez az alak. Kiváló esélyek állnak előtte, hogy pár éven belül profi politikus legyen.

midnight coder 2017.06.04. 09:57:35

@MaxVal BircaMan HJCD: Max. a harmadvonalban. De ha nagyon ügyesen harcol, akkor akár a másodvonalba is bekerülhet, ahol azért már el lehet lopni pár száz milliót.

Nbl 2017.06.04. 09:59:16

@MaxVal BircaMan HJCD: Vicces, hogy pont te beszélsz demagógiáról.

Netuddki. 2017.06.04. 11:23:48

Mi van fidelitasos hülyegyerekek? Még tart a bünti a kínos videó miatt, hogy még ilyenkor is dolgoznotok kell?

H?P? 2017.06.04. 11:35:13

Vesziteni nem tudo, orbanfobias demagog libsi sorolja a nevetseges hazugsagait.
Es ekozben az altala imadott Soros Gyorgy es terroristai, mindennap robbantanak gyilkolnak.

Suksori 2017.06.04. 12:04:56

sajnos tipikus blog.hu, rögtön megérkezik pár idióta fideszes/széljobbos troll

kvadrillio 2017.06.04. 12:49:52

JAHHH DROGOSOKAT A POLITIKÁBA ! MÉG NEM ELÉGGÉ TELÍTETTEK ! DE MÁR ELÉG BARMOK A NORMÁLIS INTÉZKEDÉSEK MEGHOZATALÁHOZ !
ÉJJEN IZRAEL !
HÜLYÜLJÖN A VILÁG !!! :?o)
2017. 06. 04. 10:10
MTI
#Izrael
#Fű
#Kereskedelem
#Webáruház
Izraelben már nyíltan kereskednek a marihuánával

Izraelben Telegrass néven nyílt, internetes webáruház működik a marihuána adásvételére - jelentette a tízes tévécsatorna szombat esti hírműsora.

A Telegrass nevű internetes kannabiszáruházban grammonként száz sékelért (mintegy 8000 forintért) bármely izraeli hozzájuthat a kiválasztott marihuánafajtához vagy hasishoz. A vevők sokezres tábora pontozza az eladókat az átvett áruk és a szolgáltatás minősége alapján, és ha egy árus túl sok negatív értékelést kap, - például mert a megbeszélt mennyiségnél valójában kevesebbet adott át, - akkor eltávolítják az üzletből.

A webáruházban Izraelt körzetekre osztva, a nap 24 órájában lehet széles választék alapján fűhöz, vagy annak gyantájához, hasishoz jutni. A vevőknek valós személyi adatokat kell megadniuk, amiket a honlap működtetője ellenőriz, és csak ezután vásárolhatnak, mert a kereskedők tartanak a rendőrség ügynökeitől. A tévériport bemutatott egy lakás fürdőszobájában kialakított, húsz növényből álló ültetvényt. Kiderült, hogy az utóbbi hetekben gomba módra szaporodnak az efféle "háztáji" kertészetek, és a káddal rendelkező fürdőszobák efféle átalakítására, megfelelő fényforrásokkal, ventilátorokkal, öntöző-, és klímaberendezésekkel történő berendezésére már külön üzletág alakult.

A webáruház applikációját Ámosz Dov Szilver hozta létre, aki ultraortodox családból származik, de a vallásos életmódot már kamaszkorában elhagyta, és könnyű drogok fogyasztójává, valamint legalizálásuk egyik izraeli élharcosává vált. Kábítószeres vétségekért már ült börtönben, és volt házi őrizetben is, majd Amerikába távozott, ahol egy legális kannabisz ültetvényen dolgozik. Onnan hozta létre az izraeli internetes marihuánaüzletet, a Telegrass közösségi honlapot.

Ma már hetente több millió sékelt, (több százmillió forintot) forgalmaz a Telegrass, de ebből Szilvernek eddig csak jelentéktelen anyagi előnye származott, célja nem a nyerészkedés, hanem a fogyasztók kiszolgáltatottságának és félelmének a felszámolása volt. Izraelben januárban jelentette be Gilád Erdán belbiztonsági miniszter, hogy a rendőrség megkezdte a marihuána fogyasztásának dekriminalizációját, az otthoni használatot nem büntetik, és az első három alkalommal a nyilvános fűszívás is csak bírságot von maga után, s elkövetőjét nem veszik bűnügyi nyilvántartásba, de a kannabisz előállítása és kereskedelme továbbra is büntetendő

Braindead • 39 perce

Az üzlet az üzlet.
Mindegy, hogy halott rokon vagy kábítószer, a lényeg a haszon.

....JAHHH A SOK SKIZOFRÉN MAJD AZ UTCÁN ÖRJÖNG, ÖLI A NÉPET...A VILÁG ÍGY KERÜL MAJD IGAZÁN MÓDOSULT TUDATÁLLAPOTBA ! A FASZFEJ VEZETŐIK UTÁN...UGYE...MERT AZOK MÁR RÉGEN DROGOZNAK ÉS MÓDOSULT A TUDATUK !!! IZRÁHELIEK MÁR RÉGEN ELHÜLYÜLTEK A DROGOZÁSTÓL...:o)))))))

kvadrillio 2017.06.04. 12:59:49

GERGŐKE, TALÁN TANULMÁNYOZD A RENCERVÁLTÓKAT,...HOGYAN TÁRGYALTAK A "RENCERVÁLTÁSRÓL" A RÓZSADOMBI PŐAKTUMBAN....., HOGYAN SZORÍTOTTÁK HÁTTÉRBE A SZAGSZERVEZETEKET, MELYEK A SZOCIALIZMUSBAN KIVÁLÓAN MŰKÖDTEK !!!!!, KIKET ÜLTETTEK A MEGMARADT SZAGSZERVEZETI CSONKOK ÉLÉRE ÉS AZOK MENNYI PÉNZT KAPTAK, HOGY ELSORVASSZÁK A SZAGSZERVEZETI MOZGALMAKAT, MEGAKADÁLYOZZÁK A TÖRVÉNYSÉRTŐ INTÉZKEDÉSEK ELLENI LÁZADÁSOKAT.......STB.......HA ILYEN HÜLYEGYEREK MARACCC......JOBB, HA MARACC A JELEN SZAGTERÜLETEDEN...:o)o))))))))

kvadrillio 2017.06.04. 13:02:08

aszért kell orbánnak mennie, mert ez a magyar nép, sokat látott, tapasztalt a 27 év alatt és eccer télleg akasztani fog ! ...talán a nem is nagyon távoli jövőben...

Rex Granger 2017.06.04. 13:23:16

Mecsoda rossz arcú dzsánki!

ROLEXLACI megvéd minket a gazdagoktól 2017.06.04. 15:40:48

@kvadrillio: Pont azert kell Orbannak maradnia a kovetkezo 30 evben, mert mar mindent lattunk.

Visceroid 2017.06.04. 15:54:39

@kvadrillio: "JAHHH DROGOSOKAT A POLITIKÁBA !"

Te is szívhatnál egy kicsit, akkor lenyugodnál és nem itt élnéd ki magadat mindenki más nagy örömére.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2017.07.30. 21:12:19

szerintem Magyarország államvallása a római katolikus kommunista bulvármaterializmus XD

mondjuk az is vicces hogy libsik (nem egyenlő a liberálissal!) nihilizmust kérnek számon bárkin is XD
süti beállítások módosítása