nem tehetsz róla, tehetsz ellene

a nem az nem

a nem az nem

Tényekkel és tanácsokkal a nemi erőszak ellen

Egy férfivélemény - olvasónk írása.

2014. november 26. - mero.vera

644_bunmegelozes03.jpeg

A botrányos pécsi rendőrségi oktatófilmek („Tehetsz róla…”) joggal váltottak ki megbotránkozást és ellenreakciót. A kritikus hangok között azonban a nemi erőszak kockázataival kapcsolatos tények tabusítását előmozdító megnyilvánulások is vannak. Ezek rossz tanácsok alapjául szolgálnak. 

Leszögezem, hogy minden hozzászólással egyetértek, amely szerint:

  • sokkal inkább a potenciális elkövetőkhöz, mint a potenciális áldozatokhoz szóló kommunikációs kampányra van szükség;

  • az áldozathibáztatás immorális és káros;

  • a közvélemény jelentős részének és a hatóságoknak szemléletváltásra van szüksége annak érdekében, hogy kellő súllyal kezeljék a nemi erőszakot, és semmilyen formáját ne tűrjék el;

  • olyan intézkedésekre van szükség, hogy az elkövetők tisztában legyenek vele: le fognak bukni, vádat fognak ellenük emelni , és súlyos büntetést fognak kapni.

Mindezen törekvések mellett szükség van arra is, hogy a potenciális áldozatok a nemi erőszak kockázatairól és a kockázatok csökkentésének módozatairól tényszerű és közvetlenül alkalmazható ismereteket kapjanak.

Roppant fontos megkülönböztetni az elővigyázatosságra irányuló közlést a morális ítéletalkotástól. Ha azt mondom a húgomnak, hogy jól zárja be a lakását, ezzel nem adtam morális felmentést a betörőknek a kirablására, se nem tekintem a húgomat bűnrészesnek egy esetleges betörésben. Egyszerűen egy elővigyázatossági tanácsot adtam. Pontosan ugyanez áll arra is, ha a nővéremnek azt tanácsolom, hogy X anyag befolyása alatt, egyedül, Y óra után, Z környéken ne sétáljon, vagy hogy gyakoroljon egészséges bizalmatlanságot az idegenekkel való interakciók során. Vagy az öcsémnek meg a sógornőmnek, hogy vigyázzanak azokra a barátaikra, akik tudatmódosító szerek hatása alatt – vagy csak azért mert fáradtak – átmenetileg kevésbé képesek saját maguk megvédésére. És mindenkinek, hogy vigyázzanak az italukra a szórakozóhelyeken. (Az öltözködés kérdése – kihívó-e vagy sem? stb. – ezeknél sokkal kevésbé fontos, arra kár itt karaktereket vesztegetni.) A kockázattudatos viselkedés járulékos haszna, hogy a nemi erőszak mellett további, idegen helyen bekövetkező bűncselekményeket is segíthet megelőzni.  Más a helyzet a családon belüli erőszakos cselekményekkel (és sajnos a legtöbb nemi erőszak ebbe a körbe tartozik), de erre most nincs mód kitérni.

A fentiekhez hasonló elővigyázatossági tanácsokat megfojtja az olyan légkör, ahol ideológiai alapú, az empirikus tényeket tabusítani vágyó megnyilvánulások uralkodnak. Például a Klubrádió hétfői (november 24.) műsorában az amúgy kiváló és nagy tudású Papp Réka Kinga és Konok Péter teljes egyetértésben hangoztatták, hogy a nemi erőszaknak nincsenek kockázati faktorai, az a nőalávető hatalomgyakorlás univerzális megnyilvánulása. Ugyanebbe a gondolatvilágba tartozik az a vélekedés, hogy a kockázatkerülő magatartásra való felszólítás valójában a nők megfélemlítésére irányul, és megfosztja őket a szabadságuktól.

Ebből az az abszurd következtetés adódik, hogy aki a szabadságával, a jogaival élni akar, annak ignorálnia kell a kockázatokat. Ilyen következtetésre ésszel élő ember nem jut más bűncselekményekkel kapcsolatban: senki sem éli ki szabadságszeretetét abban, hogy tüntetőleg nyitva hagyja a lakását, autóját, táskáját. Mire jó, ha ezt a szemléletet népszerűsítjük éppen az egyik legnagyobb fájdalmat okozó bűntettel, a nemi erőszakkal kapcsolatban?

A a rendőrök és kriminológusok (meg a pedagógusok és hivatásos kommunikátorok) felelőssége, hogy a kockázati tényezőkkel kapcsolatban pontos ismeretekkel lássák el a bűncselekmények potenciális áldozatait, hiszen mindenkinek, így természetesen a nőknek is, kiterjed a szabadsága arra, hogy a kockázatok mérlegelésével hozzanak döntéseket. Egy olyan világban, ahol a nemi erőszak megelőzésének más módszerei is jól működnek, igenis helye van a lányokat célzó, minőségi ismeretterjesztő kommunikációnak. Kár, hogy ettől az állapottól Magyarországon olyan messze vagyunk.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://anemaznem.blog.hu/api/trackback/id/tr426932135

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása