nem tehetsz róla, tehetsz ellene

a nem az nem

Body shaming non plus ultra?

2016. március 16. - Ambrózi Kata

miss-daegu-2013-korean-pageant-or-clone-parade-.jpg

Szöul a plasztikai sebészet fővárosa. Koreában 2013-ban ötből egy nő átesett valamiféle kozmetikai beavatkozáson, míg Amerikában 20 nőre jutott egy hasonló beavatkozás. A közszereplőket, a szépség-, média-, zeneiparban szinte mindenkit érint, férfiakat is beleértve. 

A plasztikai sebészet elterjedése a szemnagyobbító műtétekkel kezdődött és Dr. Ralph Millard amerikai orvos nevéhez fűződött az '50-es években. Lehet amerikai és nyugati hatásról beszélni, de tagadják, hogy hollywoodi celebekhez akarnak hasonlítani, inkább még szebb koreai nőkké szeretnének válni. 

Mára  ijesztően behálózták az egész koreai társadalmat a szépészeti beavatkozások. TV Showt rendeznek, hogy megmutassák, mire képesek a fantasztikus koreai plasztikai sebészek. A szépségkirálynő választásokon a zsűri arra kíváncsi, mennyire elhivatottak a jelöltek és az a tiszteletreméltó, ha valaki bármiféle szépészeti beavatkozásnak szó nélkül kiteszi magát az eredmény érdekében. El is hiszem, hogy az elhivatottság számít, mivel általa képesek kifaragni azt az arcot, amit szerepeltetni szeretnének a világdöntőn. Ezek a lányok elképesztően egyformák számomra és nem a rasszizmus beszél belőlem. Az ázsiai nők és férfiak abszolút megkülönböztethetőek egymástól és szépek, úgy, ahogy vannak. Ennek az "egyenszabászatnak" vagy nevezzük stílusnak, neve is van, létező dolog: Gangnam Style face

1b84e5dd2446994b91a0ddda5c6ce51a.jpg

A zeneiparban szereplő celebeket gyakran 13-14 éves korukban toborozzák a különböző csapatokba és olyanra alakítják őket, amilyet az éppen aktuális trendek megkívánnak (Girls Generation, EXO-K). Nincs is más esélyük, ha tényleg ilyen karriert szeretnének befutni. Ezeknek a csapatoknak a sikere tovább bizonyíthatja és megerősítheti a szépség szükségességét. (Megj.: nem a résztvevőket bírálom, hanem a rendszert) Nekik is és a szépségkirálynőknek is elképesztően szigorú szabályoknak kell megfelelniük. Megmondják a napirendet, megszabják kivel találkozhatnak, sok esetben meg van tiltva a randevúzás és sok egyéb tilalommal jár a hasonló élet. Elképesztő árat kell fizetniük, hogy azt csinálhassák, amit szeretnének. Szerintem feladják a saját személyiségüket és esélyt sem adnak annak, hogy kifejlődhessen az. Illetve szerintem azzá válnak, amivé alakítják őket. Miley Cyrus életében volt egy óriási törés, amikor a Hannah Montana megcsinált figurájából önmagát felvállaló énekesnővé akart válni. Tiszteletreméltó, hogy ő észrevette és harcol azért, hogy megtalálja önmagát. 

econ_korea42_01_630x420.jpg

De, ha még csak a szépségipart érintenénk. A metrókban lépten-nyomon hirdetésekbe lehet botlani. Vagy éppen itt nézhető meg egy vlog sorozat egy lányról, aki elmeséli a saját történetét, közben végig lehet kísérni őt a folyamatokon, megismerhetővé teszi a részleteket és láthatóvá az eredményt. Olyan közelségbe hozza az egész élményt, amitől úgy tűnik, nem csak a kiváltságos gazdagoké a lehetőség ilyen műtétekre. Nem is! Bevett szokás Koreában a szülőktől, hogy kozmetikai műtétet ajándékoznak a gyerekeiknek érettségire. Így szebbek lesznek és nagyobb előnnyel indulnak az egyetemeken. Hiszen tanulásban már eleve nagy a kompetíció, mivel mással lehet még kitűnni, mint egy szebb arccal... (irónia.) 

A szülők biztatásában számomra az a legborzasztóbb, hogy nem azt erősítik a gyerekeikben, hogy szépek úgy, ahogy vannak, hanem támogatják egyetértően, hogy még nem elég szépek.

Valahol ezáltal úgy érzem, az egész koreai társadalom azt közvetíti lakosai felé, hogy ők eredendően nem lehetnek szépek. Hisz itt vannak ezek a műtéti lehetőségek, igenis, lehet még szebbé válni! Miért ne tenné meg ezt mindenki? 

Egy kiugrott szépségkirálynő versenyző úgy nyilatkozott, hogy ezek között a gyönyörű nők között az ember önbizalma nullára csökken. Úgy gondolják az emberek, hogy a műtétek révén nagyobb önbizalomra tesznek szert, amire büszkék is. Nem szégyenkeznek amiatt, hogy szépészeti beavatkozáson mentek keresztül. 

Néhány esetben természetesen abszolút indokolt lehet egy plasztikai műtét. Ebben a videóban (bár nem tudom, minden fotó eredeti-e, de a mondanivaló miatt igazából lényegtelen is) feltűnik néhány olyan példa, amit meg tudok érteni, hogy kés alá feküdt az illető. Viszont jó részük bájos és szép volt a műtét előtt is, hasonlóan a korábban említett vlogban szereplő lányhoz... 

Hogy hol és hogyan kezdődött pontosan? Sok okot lehet találni, aminek sok olyan következménye lett, ami miatt elképesztően nehéz lenne visszafordítani ezt a folyamatot (mivel okozóvá vált). 

Ez a mém sok helyen felbukkant az interneten: 

146f82ee6f6c70871c64c75f9350f2e5.jpg

Milyen lehet egy nem éppen tökéletes arcú (minden gyerek tökéletes!) gyerekként felnőni egy tökéletesre szabott családban? Ahol nem is hasonlít anyára és apára? Belegondolnak, hogy ezzel miféle generációs károkat lehet okozni? A szülők, akik kinézetben a tökéletességre törekedtek életükben és el is érték műtétekkel, milyen szemmel fognak nézni az elvárásaiknak nem megfelelő gyerekeikre? Egy életen át nyugtatgatják őket, hogy majd titeket is átszabunk, amint lehet? Ezek a gyerekek sem lehetnek eredendően szépek. Esélyük sincs. 

Valahogy így képzelem el a body shaming non plus ultrát. Van ennél rosszabb? Biztos...

Mindenki szép! Mindenki értékes emberi lény eredendően! Az a koreai család gyönyörű a bal oldali fotón. Te is gyönyörű vagy ott a monitor előtt! 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://anemaznem.blog.hu/api/trackback/id/tr278486658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Advanced Flight 2016.03.17. 14:01:50

Ezen meglepődik bárki is? A tendencia tökéletesen passzol a (távol)keleti gondolkodásmódhoz.

Csillámdementor 2016.03.17. 15:11:51

Melyik országban kell rendelkezni a váláskor az online játékokban szerzett varázstárgyakról? Melyik országban halnak meg online-játék-végkimerülés miatt? Hol hal meg kisbaba amiatt, hogy apu és anyu elhanyagolta a számítógépes játék miatt? A feketék, indiaiak fehérítik a bőrüket mindenféle kétes eredetű kencével. Az ázsiaiak kitágítják a ferde szemhéjat, nemcsak a mangák miatt. Mindenki fehér ember akar lenni. Ennek köze nincs a bodyshaming-hez. Ezt nem a fehér ember találta ki, ezt ők oktrojálják saját magukra. Amúgy hány dél-koreai együttes érte el a világhírnevet? Zéró. Ezt az őrületet nem mi kezdtük, ők érzik ázsiai mivoltukat inferiornak. Talán saját szépségiparuk teszi ezt velük, hiszen a kisebbségi érzés náluk szép kis profitként csapódik le.

Sia 2016.03.17. 22:40:16

@Csillámdementor: az ázsiaiak nem nyugati kinézetet akarnak (ez nem nyugati kinézet, a nagy szem, meg a vékony V-alakú arc, hanem manga-kinézet), a fehérítés sem azért van, mert kaukázusi bőrt szeretnének. Nézz utána picit jobban a dolgoknak, mert szemmel láthatóan a világon semmit nem tudsz Ázsiáról, csak ítélkezel bele a világba mindenféle ismeret nélkül. A fehér bőr már azelőtt szépségideál volt Ázsiában, hogy fehér bőrű emberrel találkoztak volna: az ugyanis azt jelenti, hogy gazdag vagy és nemesi származású, akinek nem kell a rizsföldön dolgoznia és lebarnulnia, mint a parasztoknak. A japán színészek már akkor fehérre mázolták az arcukat, amikor fehér ember még a lábát be nem tette a szigetükre.... Hidd el, hogy szó sincs semmiféle "fehér ember miatti" kisebbségi érzésről. (Az, hogy a fehér emberek előszeretettel ócsárolják az ázsiaiakat, inkább tanúskodik kisebbségi érzésekről...) "hány dél-koreai együttes érte el a világhírnevet" Több, mint ahány magyar, osztrák vagy szlovák, például. Attól, mert te nem hallottál róluk, pár sokmillió másik ember a világon igen (a világ nem Amerikából meg Magyarországból áll, kvanagy hely). Ákos mikor fog 70 ezres teltházas stadionban játszani? A büdös életben soha. Az EXO (meg a Bigbang, a TVXQ, a Girls Generation és több másik is) töltött már meg 70 ezres stadiont külföldön egymás után többször is. A Bigbangnek tavaly a cirka 50 állomásos világkörüli turnéján másfél millió néző volt. Ez kis fővárosunk lakossága. Nem koreaiak voltak, külföldiek. Egy ilyen turnénak Madonna is nagyon örülne, az ő tavalyi turnéján 800 ezren voltak (akkor ki itt a világsztár kettőjük között?). G-Dragonnak 8 millió követője van Twitteren. Neked hány? :)

cinke56 2016.03.18. 09:05:19

Alapjában szinte mindenben egyetértek a posztolóval: káros, szomorú jelenségről van szó. Ám az aggódók megnyugtatására jelzem, a helyzet korántsem olyan ijesztő, mint amit a fentiekben olvashatunk. Kint jártunkban folyamatosan figyeltük az utcán, metróban utazó fiatalokat - lányokat-fiúkat egyaránt. Aki azt hiszi, hogy a koreai sorozatokban megjelenő tökéletesre plasztikázott arcokat fogja ott látni, az csalódni fog. A tízen-huszonéves srácok túlnyomó része bizony épp olyan, amilyennek született, azaz nem igazán szép. Ez egyébként érvényes az arcokon felül a testi adottságokra is. A tizenévesek között egyre több a telt alkatú, nyilvánvalóan a nyugati gyorséttermi vacakoknak köszönhetően. Közel három hetet töltöttünk ott, és egy kezemen meg tudom számolni, hány feltűnően szép(pé varázsolt) fiatalt láttunk. Félreértések elkerülése miatt: a hétköznapi arcok többsége nagyon rokonszenves, öröm volt látni őket. Erős a gyanúm, hogy a mindenütt hirdetett plasztikai sebészet, a sok-sok példa nem a tényeket, hanem az ezeket a beavatkozásokat végző klinikák vágyait tükrözik, ezzel akarnak minél több megrendelést szerezni. Azt sulykolják: mindenki ezt teszi, tedd meg te is. A koreai szülők nagyrészt bérből élő, nem gazdag emberek, akik minden anyagi erejüket arra összpontosítják, hogy gyerekeiket minél nevesebb egyetemre küldjék. A k-pop csillagok persze hogy kivételek, hiszen ebből (is) élnek.
Amiben az átlag koreaiak valóban hisznek: a jó egyetem, aminek hitük szerint biztos és jól fizető állás az eredménye. Meg is tesznek érte mindent, erejüket meghaladó hitelek alatt görnyednek a tandíj kifizetésének céljából. Higgyétek el, a csapból is folyó plasztikázás jelentős része reklám, nem a valóság!

Csillámdementor 2016.03.18. 14:43:52

@Shin99: Kár vagdalkóznód. Az Omega elég szép eredményeket ért el nemzetközileg, és a Neoton Família is, Szűcs Judit meg csak a KGST-n belül, de Te még akkor meg se születtél. Én magyar szemmel írtam erről a jelenségről, nem követem se a mangákat, se a K-Pop irányzatokat. Abszolút számokat nincs is értelme összehasonlítani, mert nem koncertbevételeket elemez a cikk. Európában is menő volt a fehér bőr, kb. az 1950-es évekig, míg a franciák/olaszok tömegesen elkezdtek nyaralni a Riviérán. Szub-Szaharai-Afrikában és Indiában ELEVE nem fehérek az emberek, mégis hihetetlen mennyiségű fehérítő fogy, és nem a földeken dolgozás miatt. Ez szimpla öngyűlölet, a rassz-jegyek tagadása. Evidens a legegyszerűbb bőrfehérítési mód: házasságkötés egy fehérrel. Ez társadalmilag is fehérít, az utódot meg mindenképpen. Hogy a kínai miért nyaral a tengerparton, ha bizarr fürdőruhákkal fedi a testét, sőt az arcát is, rejtély. Nyilván menő a nyaralás, de nem menő a lebarnulás. Nem vagyok dedós, hogy ne tudjam mennyi sminket tesznek föl a színészek, főleg akkor, ha történelmileg a női szerepeket is férfiak játszották/játsszák. Nem hiszem, hogy a kínai balett vagy a japán színház az elitizmus miatt használt fehér sminket. A gésa bőre sem lesz szebb a fehértől: európai szemmel. A sajtó érdeke, hogy egy marginális jelenségből elefántot fújjon.

Crescence (törölt) 2016.03.18. 15:16:32

Ha egy kicsit bonyolultabb összefüggéseket szeretnénk keresni.. A filmkészítés és a fényképezés technikai fejlődése hihetetlen mértékben hatott a szépségiparra. Amikor a hétköznapi emberek is "színészek" lehettek a fényképeken és videókon, láthatták milyen rondák és kövérek... A távol-keletiek mindig is erősen sminkeltek, régebben is durva dolgokra voltak képesek, hogy megfeleljenek a szépségideálnak és eszményképeiknek, ma is merészebben vállalnak be műtéteket,mint az európaiak. A globalizáció pedig szépen összehozta mindkét irányzatot, az amerikaiak és az európaiak sokszor éppen a távol-keletiek példáját követik a sminkkelési praktikákkal és a keményebb plasztikázással.

mero.vera 2016.03.18. 17:12:55

@Shin99: lenyűgözően elegáns helyrepakolás, wow és köszönöm, hogy a tanúja lehettem!

mero.vera 2016.03.18. 17:19:09

Csak annyit fűznék hozzá: Háromhüvelyknyi Aranyliliom. Nem, az ázsiai emberek áldozata a szépségideálokért nem a nyugati kultúra terméke és nem is az annak való megfelelésről szól, legfeljebb adott pillanatban onnan merít, de itt még csak nem is erről van szó, ha sokan így is értik. (Az ezeréves önsanyargatás a szépség oltárán pedig a világ minden pontján felmerül, az európai nők fűzőhasználata is egy remek történet.)

2016.03.18. 22:16:25

Igen, ahogy mero.vera is irja, a tavol-keleti tarsadalmakban evezredes hagyomanya van az eszbonto onkinzasnak valami lhetetlen szepsegideal miatt. Megprobalnak megfelelmi egy eszmenynek, mert az biztosithatja szamukra a gazdagok figyelmet es ezzel a szeretove/felesegge valas lehetoseget es azt, hogy nem kell tovabb gurcolniuk.

Persze, ez nem mindenkinek jon/jott ossze. A multban is millioszam kotottek el a kislanyok labat abban a remenyben, hogy majd valami mandarin agyasai lesznek es a megszerzett joletbol a csaladnak is jut. Valojaban talan evente par ezer kislany szabadult igy meg a szegenysegtol, a tobbi pedig bukdacsolt az elnyomoritott labaval. Ma ugyanez a helyzet az arcformaval. Kinai lanyok tomegesen mennek plasztikai sebeszhez, hogy a V-alaku egyen arcforma bejutassa oket a gazdagok vilagaba vagy a mediaba. Elkepeszto fajdalommal jarhat a teljes allkapocs atrendezese, megis vallaljak a remelt konnyu eletert.

Amirol nem szolnak a hirek az a, hogy mi lesz veluk kesobb. Egy huszas eveiben jaro babaszeru no tunhet nagyon bajosnak, vedtelennek, es legiesnek, ezert mondjuk bkerul a mediaba vagy kitartja egy gazdag vallalkozo. De plasztika ide vagy oda, ez a no egyszer majd lesz harminc eves, negyven, otven stb. A fiatalsag es szepseg ilyen kultusza mellett kevesebb ideje van a joletre, mint egy nyugati topmodellnek, lehet talan ot vagy tiz jo eve, aztan kuka, mert elkezd oregedni es mar nem lesz baba-szeru. Ezt gondolom nehez lehet lelkileg is feldolgozni, plusz elvesziti az addigi joletet es lecsuszik a szegenysegbe. Azen kivul pedig gondolom a plasztikazott arca mashogy fog oregedni, mint termeszetes allapotaban tenne es valoszinuleg torzabb es rutabb lesz, mint termeszetes allapotaban lett volna. Erdekes, hogy ilyen fotokat nem latni. Vagy tulsagosan uj meg a jelenseg es az osszes kis egyen-arcocska kevesebb, mint tiz eve letezik es meg azt hiszik ez orokke igy marad? Tenyleg szanom oket. Meg nyugati nonek is nehez lenni: legyel fitt, energikus, szep, ude, fiatal, tunjel termeszetesnek es nagyon egeszsegesnek, semmi sulyfelesleg, semmi narancsbor, ne egyel, ne tedd ezt, ne tedd azt, legy szexi stb. De koreai nonek lenni pokoli nehez lehet, ahogy a poszter is irja, egesz eletukben attol szenvedni, hogy nem eleg szepek!

Ambrózi Kata 2016.03.27. 11:22:52

Köszönöm szépen azokat a kommenteket, amik hozzátettek az én cikkemhez!! Jó volt olvasni ezeket a kiegészítéseket! :)