nem tehetsz róla, tehetsz ellene

a nem az nem

a nem az nem

Az önvédelem nem ördögtől való

2014. december 08. - mero.vera

onvedelem.jpgAz utóbbi idők eseményei kapcsán, mint a giliszták eső után, előbújtak az áldozathibáztató, a felelősséget a nőkre hárító hangadók. Mérgező gondolatokkal árasztják el a témával foglalkozó fórumokat. De, mint minden szélsőségnek, ennek is létezik a - nem kevésbé mérgező - ellentétpárja. Ezért most sokan nem fognak szeretni.

Az elkövető felelőssége, ha elkövet valamit, ezen nincs vita. De az a gondolat, hogy emiatt demonstratíve nem vagyunk hajlandóak semmit sem tenni önmagunk védelmében, egyrészt marhaság, másrészt legalább olyan veszélyes és mérgező gondolat, mint az áldozat hibáztatása. Az életem védelme minden esetben előrébbvaló, az elveim nem fognak megóvni. Szar, hogy nem árt megtanulni az alapvető önvédelmi fogásokat, hogy jó, ha van nálunk gázspray, de még jobb, ha el se indulunk egyedül az éjszakába? Szar hát. A tornádó is szar, nem igazság, hogy jön, de attól még le kell menni a pincébe előle.

Ha nincs nálam gázspray, attól még nem lesz az én hibám, ha megtámadnak. De jobb helyzetben vagyok, ha van nálam, főleg, ha használni is tudom. Az önvédelem minden olyan helyzetben fontos, amikor megtámadnak, mindegy, miért váltam célponttá, a tárcám kell, vagy a testem, ha már helyzet van és magamra vagyok utalva, mindent meg kell tennem önmagamért. Az elővigyázatosság is ide tartozik: persze, hogy egy vadállat, aki drogot tesz az italomba, de én se legyek olyan hülye, hogy gyanakvás nélkül megiszom az ismeretlen eredetű, vagy egy időre magára hagyott italt, erre jó ez az italba kevert randidrogot kimutató körömlakk.

A szélsőség, amiről ez az írás szól, egy ilyen lakkra azt mondja, na persze, mert minden lány lakkozza a körmét, és már megint nem az elkövetőről van szó. Meg ugyan már, az erőszakot többnyire ismerős követi el, azon a lakk nem segít. Hát tényleg nem, de a lakk készítői ezt nem is ígérik. Azt ígérik, hogy segítenek kiszűrni az italodba kevert randidrogot. Nem mondják, hogy ez megvéd a tarkódhoz vágott sörösüvegtől, vagy a részeg mostohaapádtól. De megmutatja, hogy jó ötlet-e meginni az ingyenpiát, vagy se.

A gázspray, a randidrogot kimutató körömlakk, az alapvető önvédelmi technikák nem feltétlenül védenek meg, ha a sötét utcán megtámadnak. De könnyen lehet, hogy éppen ezek mentenek meg. Az élet védelme nem elvekkel elvitatható kérdés. Olyan alapvetés, aminek elsőként kell teljesülnie. Aztán beszélhetünk a többiről.

A bejegyzés trackback címe:

https://anemaznem.blog.hu/api/trackback/id/tr246967465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szib 2014.12.09. 18:21:20

Sok igazság van ebben. Az önvédelmi oktatáson sem azt ígérték, hogy mindenki ellen meg tudom majd védeni magam, hanem azt, hogy nagyobb esélyem lesz rá. És azzal kezdték az oktatást, hogy a legjobb önvédelem az óvatosság, lehetőleg kerüljük a veszélyes helyzeteket, és ne viselkedjünk kihívóan. Én a zöldnél is körülnézek, mielőtt átmegyek az úton, mert ha elcsap egy tapló, nem fog vigasztalni, hogy neki piros volt.

manager2008 2014.12.09. 18:41:18

Vagy kést vigyél magaddal, vagy síkosítót - (mondta valaki, és elgondolkoztam rajta). Sajnos az önvédelemhez annyira kell érteni, hogy aki már igazán megtanulja olyan magabiztossá válik, hogy nem lesz alkalma gyakorolni - szerencséjére - mert hozzá sem mernek szólni. Az áldozat típus meg hiába visz akármit, az esélye nulla.

midnight coder 2014.12.09. 18:56:12

A fene se hibáztatta az áldozatot. Az egész hajcihő abból indult, hogy a rendőrség kiadott egy videót amiben felhívja a figyelmet a lehetséges veszélyhelyzetek elkerülésére. Ami amúgy az önvédelem első és legfontosabb szabálya. Ebből faragott néhány feltűnési viszketeg áldozathibáztatást.

Hajdú Peter 2014.12.09. 20:54:29

Ha a nok nem lenenek ilyen hulyek, es normalisan viszonyulnanak a szexhez, akkor soha senkit sem kene megeroszakolni.
Az eroszakert a nok a hibasak. A nok elgondolkozhatnanak azon, hogy a ferfiakat miert nem kell megeroszakolni. Szoval a nok magukra vessenek, ha valaki megeroszakolja oket.

harusame 2014.12.13. 23:15:53

@Hajdú Peter: Egek, látszik, hogy fogalmad sincs a témáról.
Nem tudom, mi szerinted az ideális szexuális viselkedés, de a szex a férfiaknak nem jár alanyi jogon. Tudod, a nők emberi lények, akiknél ugyanúgy változó, hogy épp van-e kedvük szexelni vagy nincs.
Férfiakat meg azért nem erőszakolnak meg nők, mert anatómiailag kivitelezhetetlen. Ha egy férfinak nem áll fel a farka, akkor cisz nőként nehezen lehet őket megerőszakolni. Ugyanakkor ettől még férfiak megerőszakolhatnak, és meg is erőszakolnak más férfiakat.
Az azelőtti kommentre: hadd döntsék már el maguk az érintettek és az ő érdekeiket képviselő szervezetek, mi számít áldozathibáztatásnak.
süti beállítások módosítása