nem tehetsz róla, tehetsz ellene

a nem az nem

a nem az nem

Képmutatók cselszövése

2015. április 25. - mero.vera

nadoire-kiuzetes.jpgÖrültünk, amikor a Nem tehetsz róla, tehetsz ellene projekt kapcsán a TV2 riportot készített velünk, értékeltük Demcsák Zsuzsa meghívását a Mokkába, majd a felajánlást, hogy a továbbiakban is hírt adnak az aktualitásainkról. Ez akkor egy nőpárti csatorna. Vagy nem.

Feszülten várom, hogy a csatorna nyilatkozzon a tegnap esti adás hihetetlen eseményeiről, de bizonyos értelemben tök mindegy, mit mondanak, az már a rothadó hulla csókolgatása lesz. Ugyanis a tegnap esti műsor már tucatnyi felelős kezén átment, mire adásba került. Nem fújták le a műsort, amivel azt deklarálják, hogy teljesen rendben van, ha az egyik szereplőjük a kamerák előtt kísérel meg konkrét nemi erőszakot elkövetni. Valóságos, nem kérdés. Az is egy valóság, hogy elítélő kommentár nélkül adásba került a dolog, a síró, porig alázott sértett (!) nyilatkozatával megspékelve, akinek további egy hétig az őt majdnem megerőszakolóval kell aludnia. Egy ágyban.

Pedagógusként látom, hogy már az alsótagozatos korosztály is ezeken a realityken szocializálódik, akármilyen sokkoló, de a tízéveseim simán képben vannak az Éden Hotellel. Nyilvánvaló, hogy a műsorkoncepció eleve visszataszítóan szexista és tárgyiasító, minden szereplőre nézve. Nem kell vezető társadalomtudósnak lenni, hogy a következményeket megtippeljük. Ha a profit- és nézettségorientált kereskedelmi csatorna kritikátlanul adásba engedi a szexuális bűncselekmény kísérletét megmutató képsorokat, az nagyon messzire mutat.

A tízéveseim ugyanis azt látták tegnap este a tévében, hogy nincsenek következmények. Ha a csatorna leadja a műsort ÉS kirúgja a játékost, az egy üzenet. Nem elég jó, de valamilyen. Az, ha a nézőre bízza a helyzet megítélését, azt sugallja, hogy ez nem tabu, ez nem szigorúan tilos, ez legfeljebb nem jófej viselkedés. De olyan rosszfejség, ami belefér. Nem avatkozunk közbe, rajtunk nem múlik, hogy mi történik, ha a lánynak nem sikerül visszaverni a kéretlen közeledést, az is belefér, legfeljebb kicsit többet sír a kamerába másnap.

A tízéveseim nem hülyék, de gyerekek. Ha nem mondom nekik, hogy ez rossz, az empatikusabbja akkor is tudja, hogy az. De nem mondanék le a kevésbé együttérző, nagy mélységekbe nem belemászókról sem. Mert ha nem értik meg most, hogy ez miért kimondhatatlanul nagy bűn, bizony előfordulhat, hogy ezt a mintát fogják ismételni. A lányok a bizonytalanságot, hogy akkor most mondhatnak-e, hogyan mondjanak nemet, a fiúk, hogy a nem az nem nem, hanem leszarom, mint a Gábor.

És mint a TV2. Ahol a műsor felelős szerkesztője bűnrészes nemi erőszak kísérletének bűntettében.

mv

 

A műsorban ezek hangzottak el: "Próbáljál már meg relaxálódni. Szerintem nem sűrűn fordul elő az életedben, hogy ilyen pali csókolgat mint én. (...) Te tényleg igazán buta vagy. Mit gondolsz, hogy te egy okos lány vagy? Azért vagy buta, mert a rafinált buták felismerik azt, hogy buták. De konkrétan te síkbuta vagy... Te húztad az agyamat, vágod? Most már az én kezemben van a döntés..."  (Gábor)

"Annyira vak voltam, nem láttam, nem akartam észrevenni, hogy ő igazából ilyen. Folyton azzal voltam elfoglalva, hogy lerugdossam magamról, és ne dugjon meg. Itt van a nyakam is, szépen ki van szívva. (...) Annyira nincs kedvem ezzel a rohadékkal beszélni, nem akarok vele szóba állni. Undorodom tőle" (Nóri)

 

Ajánljuk még az Üvegplafon blog posztját a témában:  http://uvegplafon.blog.hu/2015/04/25/eroszak_az_edenkertben

 

Ha önt vagy ismerősét, rokonát erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot, ami belföldről minden hálózaton keresztül ingyenes: 06-80-20-55-20

A bejegyzés trackback címe:

https://anemaznem.blog.hu/api/trackback/id/tr497398374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.04.27. 15:04:18

Nemtom, de az én tízévesem este 10-kor már a szemhéját nézegette, nem a tv-t... a szülők felelőssége hol marad?

mero.vera 2015.04.27. 17:05:28

A halmozottan hátrányos helyzetű tanítványaim esetében bizony, sokszor annak örülök, ha hétfőn nem éhségtől kopogó szemmel jelennek meg, a produkcióik bemutatójára pedig legalább egyvalaki eljön a családból. Széles spektrum ez, ideális esetben lehet számítani a felelős szülői magatartásra, sok más esetben pedig sajnos nem lehet. És: a szülő felelőssége a szülőé, a csatorna felelőssége meg a csatornáé.
süti beállítások módosítása