nem tehetsz róla, tehetsz ellene

a nem az nem

a nem az nem

Fekete-e a fehér?

Fischer Máté nyílt levele Stumpf Andrásnak a Nyíri család és a Bora Borán ragadtak kapcsán

2015. június 26. - mero.vera

nyiri-kovacs-patricia.jpgKedves András,

Ismeretlenül írok Önnek, de mint a "Bora Bora" ügyre közeli rálátással rendelkező, kötelességemnek éreztem, hogy jelezzem cikkével kapcsolatos nagyon komoly aggályaim. Elsősorban azért, mert az amúgy is megviselt Nyíri családot (beleértve az Ön és Lee által japánnak is elkönyvelt Noah-t) egy családi tragédia közepette csak tovább tépázza (és ebben az esetben meg is gyalázza) a megjelent "tényfeltárása".

Néhány kérdés, ha megengedi:

Hogy hogy a Nyíri családot (beleértve Patríciát) nem sikerült megkérdeznie a tényfeltárással járó alapos munkavégzés során? Hogy hogy nem értette meg, hogy a fogva tartás ebben az esetben nem szögesdrótos börtönszigetet jelent, hanem egy helyzetet ahol az anya nem hagyja el kisfiát - aki viszont valóban nem mehet el Francia Polinéziáról? Ön szerint ez szabadság az anyának (nem beszélve kisfiáról)? Ha nem az, akkor micsoda? Félszabadság? Mert azon a héten, amikor nincs nála a gyerek nagyritkán elutazhat valahova hogy ne őrüljön bele a nyolc ezres sziget korlátaiba? Honnan veszi - ahogy azt cikkében suggalja - hogy a kisfiúval minden rendben, jól érzi magát Bora Borán köszöni szépen? Én találkoztam és hosszasan beszélgettem vele nemrég. Okos, elbűvölő, szeretettel teli kissrác. De hogy az eset komolyan megviseli, azt saját szememmel láttam. Kit ne viselne meg ha a heti váltásos osztott felügyeletnek köszönhetően egyik héten A-t hall a másikon meg Z-t, szülei között nagyon komoly feszültség van, az apja pedig gyalázza az anyját és családját? A Nyíri családnak nyilván megvan a véleménye az apáról, de ezt a gyerek előtt sosem mondják. Magam hallottam többször is, amikor a gyerek rosszat mondott az apjáról, hogy a Nyíri család valamely tagja azt mondta, Noah, apa nem jön ki jól anyával, de sose feledd, hogy az apukád. Pedig ráerősíthettek volna a gyerek rossz érzéseire, de nem tették. Példamutatónak és emberségesnek tartom a Nyíri család hozzáállását.

További kérdéseim: tájékozott állampolgárként és újságíróként, hogy hogy nincs tisztában azzal, hogy a családon belüli erőszak (beleértve a lelki, nemi, fizikai erőszakot) áldozatai egy nem éppen egyszerű lelki és pszichikai folyamaton mennek keresztül, ahol sokszor a helyzet megkövetelte racionális döntések nem számonkérhetőek? Hogy hogy nem hallotta még, hogy a családon belüli erőszak az egyik legnehezebben bizonyítható tényállás? Hogy hogy nem gondolt arra, hogy egy okos bántalmazó nem kékre zöldre veri, hanem más eszközökkel - legyen az fojtogatás vagy lelki/pszichikai terror - éri el celját? Ön pedig hogy meri cinikusan, idézőjelben, hazugságként beállítani a bántalmazást? A fentiekről sokat tanultam az eset kapcsán és javaslom, Ön is tegye fel magának ezeket a kérdéseket.

És leginkább: miért nem értette meg Patrícia és a család alapvető problémáját, miszerint azért vitte Bora Borára a férj őket (természetesen akkor még Patrícia beleegyzésével), hogy CSAPDÁBA CSALJA feleségét egy manipulálható, megvehető és megvezethető igazságszolgáltatási környezetben? Ön pedig alapos tényfeltáró lévén ezen igazságszolgáltatási rendszer dokumentumaira (hozzáteszem, ezt is egyoldalúan) és az értintettek közül CSAK A FÉRJ NARRATÍVÁJÁRA támaszkodik. Félreértés ne essék, őt is meg kell kérdezni, ezt nem vitatom.

És még egy kérdés: honnan jutott hozzá a bírósági dokumentumokhoz? Csak nem a férjtől vagy annak ügyvédjétől? Nem gondolt arra, hogy szelektíven feed-elik és manupilálját Önt András?

Eddig úgy érzékeltem, hogy Ön egy komoly újságíró, aki elveihez ragaszkodva, stabilan hozza a magas szakmai színvonalat. Ezt az írást és a módszertant amellyel készítette azonban - mint az ügyet közelről ismerő ember - nem tudom hova tenni és őszintén szólva rosszul vagyok tőle. Mivel érték el, hogy ezt, az apa összetéveszthetetlen szóhasználatát is tartalmazó, megrendelésre írt cikket a neve alatt vállalja András? Kérem, a fenti kérdések végiggondolásával fontolja meg a tényfeltárás folytatását minden érintett bevonásával. Igaz, akkor már nem fogja tudni a "Szabadulás fogság nélkül – átverés a „Bora Borán fogva tartott” magyar nő sztorija" bulvárcímet adni a cikknek és nem nevezheti egy család negyedik éve folyó tragédiáját az "évtized médiaheck-jének" - de talán egy kevésbé gyomorforgató, a megjelent hazugságokra reagáló, a konspirációs teóriákat nélkülöző írás lesz az eredmény. Mindezért ellenszolgáltatást a Nyíri család szerintem nem fog tudni nyújtani, sajnálom.

Mindketten tudjuk, hogy amit egyszer leírtak, nagyon nehezen korrigálható, visszavonható. Ön pedig ezzel a cikkel többek között a megtépázott család melletti szolidaritást veri szét. Igen, a szolidaritást, amely a családon belüli erőszak elleni küzdelemből és nemzeti érzelmekből is táplálkozott. Mert egy bántalmazott, Francia Polinézián rekedt nő és gyermeke esetéről van szó - nem hazugságról és pénzéhségről, ahogy a mocskolódó cikke állítja.

Jelzem, hogy levelemet elküldése után nyilvánosságra hozom.

Várom szíves válaszát és leginkább korrekcióját a Mandineren,

Üdvözlettel:
Fischer Máté

A bejegyzés trackback címe:

https://anemaznem.blog.hu/api/trackback/id/tr357574810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ChamotoxT 2015.06.27. 18:03:07

Bravo! Szívemből!!!

HZS 2015.06.27. 20:37:24

Önt is jól beetette a család! Meg az igenis pénzéhes nő. Vagy az is csapda volt a férj részéről, hogy horribilis összegeket akarjon kisajtolni a volt férjből a nő? Meg milyen nemzeti érzelmekről beszél? Ja, az egyirányúről ami a magyar társadalom részéről megnyilvánult irányukba. Ha a nőben lett volna nemzeti érzelem, akkor nem külföldön akar letelepedni, megtanítja esetleg magyarul is férjet, és mindenek előtt ad egy magyar nevet is a fiának! De nem, neki a pénz volt a fontos, hogy eltartsák, kitartsák, jómódban éljen, anélkül, hogy tegyen ezért valamit.
süti beállítások módosítása