nem tehetsz róla, tehetsz ellene

a nem az nem

a nem az nem

Menekültek ajándéka

- nekünk.

2015. augusztus 17. - mero.vera

halbmond-kreuz.jpgA civil és vallási szervezetek összehangolt szolgálat-szervezése új tagokkal bővülve folytatódik. Az egyik résztvevő a menekültektől kapott ajándékként értékelte a szervezetek párbeszédét és összefogásukat pedig egy, a menekültek segítésén túlmutató civil-vallásközi szociális együttműködés kezdetének látja.

Alkalmi szerzőnk, Szilvi civilben vallásfilozófus és kulturális-integrációs pedagógus, természetes hát a számára, hogy a férjével és kislányaikkal befogadjon pár menekültet, vagy találkozót szervezzen, ahol az egyházi és önkéntes civil szervezetek egyeztethetnek arról, miképpen tudják közösen szolgálni a legfőbb célt: az elesettek megsegítését. Most az utóbbiról számol be, előbbiről pedig hamarosan itt olvashatjátok a vele és a férjével készülő interjúnkat.

CIVIL ÉS VALLÁSKÖZI EGYEZTETŐ FÓRUM
2015. augusztus 12-én a Józsefvárosi Evangélikus Gyülekezet közösségi termében találkozott 12 szervezet. Fele-fele arányban civil illetve vallási (egyházi) szervezetek képviselői, vezetői ismerték meg egymást és egymás szociális tevékenységét.

A menekültkérdés eddig példa nélküli társadalmi összefogást igénylő kérdéseket vet fel hazánkban. Civil és egyházi szervezetek a kezdetektől végeznek segítő szolgálatot. A menekültek növekvő száma, az őket övező, sokszor generált ellenszenv, a tél közelsége sürgetővé tette a segítő munka átgondolását. Megszületett egy igény civil és egyházi részről is, hogy a Józsefvárosban és környékén végzett munkát összehangolják, megismerjék egymás tevékenységét, tapasztalatcserével és közös megoldáskereséssel hatékonyabbá tegyék a szolgálatot. Négy különböző területet került a tapasztalatcsere, és a közös megoldáskeresés középpontjába:

1. Információcsere, az információk könnyebb áramlása a hatékonyabb segítés, munkaszervezés érdekében. A segítő szervezetek egymást kiegészítve szeretnék a gyorsabb megoldásokat megtalálni – nyelvi szolgálat, jogi szabályozás újdonságainak megosztása, orvosi és pedagógiai ellátás közös támogatása az igények és lehetőségek nyitottabb áramlásának előterében. A Szent Egyed Közösség, a Segítsünk Együtt a Menekülteknek Csoport és az Ibn Khaldún Alapítvány a Bicskén és Fóton élő menekült gyerekek pedagógiai segítésének tapasztalatait egyeztette több szempontból.
2. A legfontosabb speciálisan közös civil-egyházi feladatként nevezték meg az érzékenyítést, a negatív sztereotípiák felszámolásában végzendő ismeretterjesztő és pasztorális tevékenységet. Előadásokkal, szóróanyagokkal, igehirdetés részeként tanúságtétellel, lakossági fórumokon való megszólalásokkal szervezetten és közösen szeretnék érzékenyíteni a társadalmat, közösségeik közelebbi és távolabbi tagjait. Ez a tevékenység a találkozás lezárása után azonnal megkezdődött, bevezetése elindult a gyakorlatban. A Józsefvárosi Katolikus Plébánia a hétvégén már meghívta a Szent Egyed Közösség tagjait az érzékenyítés első lépéseként a személyes tapasztalatokról beszélni, a későbbiekben civil szervezeteket is szeretnének meghívni.
3. Adománygyűjtés, éjszakáztatás, a téli időszak speciális feladatainak körvonalazása, fizikai ellátás (étkeztetés, zuhanyzás, mosás). A hidegre való berendezkedés szervezése is megkezdődött a találkozó után, a helyi Evangélikus Egyházközség és egy éjszakáztató civil csoport, közös megoldás felé tart.
4. A menekültek pszichés ellátása, személyes odafordulás, vallási gyakorlat segítése is közös feladat. Fontos szempontként jelölték meg a menekülteket segítők pszichés/lelki támogatását. Ez a terület is hatékonyabban működhet a tapasztalatok szabad áramlásával, közös tervezéssel, megvalósítással. Ibn Khaldún Alapítvány képviselői a speciálisan muszlim segítés és segítés-elfogadási szemléletről osztott meg tapasztalatokat, a Máltai Lovagrend Zsidó Tagozatának képviselője a segítés elfogadásának vallási szempontjairól beszélt, a Szent Egyed Közösség pedig a személyes odafordulást hangsúlyozta.

11855718_10206284876574556_1034013179310003913_n.jpg
A téma szerteágazó legitim megközelítései közül a résztvevők igyekeztek a segítés momentumára koncentrálni. Egyikük egy Sieger Köder-festménnyel ábrázolta ezt a szemléletet. A kép a Jézust és az őt segítő Cirenei Simont ábrázolja. Ketten fognak a keresztből egy részt, két arc és két fát tartó hatalmas kéz látszik a képen. Segítésük hasonló ehhez a mozzanathoz: Cirenei Simon egy rövid szakaszon, - tehát nem végig, nem a szenvedő helyett, nem forradalommal, nem eldobva, nem másnak adva, nem átvéve - hanem csak egy darabon és vele viszi a terhet.


A civil és vallási szervezetek összehangolt szolgálat-szervezése új tagokkal bővülve folytatódik. Az egyik résztvevő a menekültektől kapott ajándékként értékelte a szervezetek párbeszédét és összefogásukat pedig egy, a menekültek segítésén túlmutató civil-vallásközi szociális együttműködés kezdetének látja.

A bejegyzés trackback címe:

https://anemaznem.blog.hu/api/trackback/id/tr257712914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása