nem tehetsz róla, tehetsz ellene

a nem az nem

a nem az nem

Fiúk-lányok, csak a számok

A fiatal európai populáció nembéli arányeltolódásáról és annak következményeiről

2016. január 09. - mero.vera

nemimerleg.jpgAz antropológus Barbara Miller igen meggyőző érvelése szerint a nemek aránya a közjó részét képezi és mint ilyen, rászolgál az állam védelmére. A kérdés csak a hogyan és kinek a rovására.

Azokban az országokban, ahol a nemek arányának egyensúlya megbillen, fokozódik a feszültség és ezzel arányosan nő az esélye annak is, hogy a nők helyzete romlani kezd. Mostanra már viszonylag pontos adatok állnak rendelkezésre a tekintetben, hogy az Európába érkezettek 66%-a férfi, a kíséret nélkül érkező 18 évnél fiatalabbak körében pedig ez az arány 90%. Ennek nyilván rengeteg oka van, többek közt az is, hogy egy lány kíséret nélkül gyakorlatilag esélytelenül vág neki az útnak.

A felnőtteket, ha menekültstátust kapnak, követheti a családjuk, vagyis a feleségük. A fiatalokat azonban akkor sem követi a hozzájuk tartozó nő, ha hazájukban nősnek számítottak, ugyanis Európa nem ismeri el a gyermekházasságokat. Ez számokban úgy néz ki, hogy például Svédországban a kísérettel érkező fiatalok közt 1.16 fiú jut egy lányra, a kíséret nélkül érkezők körében ez az arány 11.3 az egyhez. 2015-ben átlagosan kilencven fiatalkorú fiú mellett nyolc lány lépte át naponta a svéd határt. Menekülni értelemszerűen mindkét nemnek van oka, a fiúk nem akarnak katonaként meghalni, a lányok pedig nem akarnak az Iszlám Állam szexrabszolgáivá válni. Az utat azonban leginkább csak a fiúknak van esélye megtenni, a lányok szír belső menekültként élnek, vagy a - rájuk nézve ugyancsak veszélyes - török, jordán menekült táborokban ragadnak, rosszabb esetben otthon, rettegésben és életveszélyben, akár egyedüli háztartás fenntartóként.

Mivel - maradva a svédeknél - a nemek aránya a 16-17 éves korosztályban eleve nem volt kiegyensúlyozott, (103 a 96 ezerre a fiúk javára) látványos eltolódás történik: 123 ezer fiúra jut 99 ezer lány, ezzel sikerült a híresen megborult Kína mögé ( 117 fiú 100 lányra) kerülni, ahol a nemek arányát az állami születésszabályozás miatti trükközés (csecsemőgyilkosságok, például) erősen befolyásolja.

A kamasz - fiatal felnőtt populációban a nemek arányának ilyen látványosan elbillent egyensúlya eleve olyasmi, amit méltán tekinthetünk a társadalmi stabilitásra egyik legveszélyesebb tényezőnek. Nem nehéz átlátni a frusztrációt, amit az a fiatal él meg, akinek a családalapításra sokszorosan rontottak az esélyei, mert eleve nem tud egzisztenciát teremteni, de ha tudna is, viszonylag a sor végén kullog a párkeresők között, tekintettel az erős férfi túlkínálatra és az európai lányok párválasztási preferenciáira.

Kanada részéről erre volt válasz, hogy a fiatalkorú fiúkat, egyedülálló férfiakat nem fogadja be, csak ha vállaltan homoszexuálisok. (Akiket ezért a hazájukban kivégeznének, Kanadában meg nem rontanak a nemek arányán, már ami a heteronormatív párválasztást illeti.)

Számos empirikus kutatás igazolta, hogy a nemek arányában tapasztalható kilengések szignifikánsan korrelálnak a társadalomban tapasztalható erőszakkal és a bűnelkövetéssel: minél nagyobb az eltérés, annál több a bűneset. Ez nem faji vagy vallási kérdés, ez társadalomtudomány. Más kérdés, hogy az olyan államok, mint Norvégia és Belgium, okkal tették elérhetővé (de nem kötelezővé) a fiatal migráns férfiaknak a hogyan-bánjunk-európai-nőkkel gyorstalpalókat és ez rendben is van; az interkulturális integráció ritkán történik meg magától, pláne tömegesen. De hiába fogadják el az ilyen tanfolyamokon tanultakat a fiatalok, ha azután egy olyan társadalomba kell beilleszkedniük, ahol - az egyéb nehézségek mellett -, szinte esélyük sincs párt találni, hiszen már a helyi fiataloknak sincs könnyű dolga. Így alakulnak meg az erőszakos, nem ritkán kormányellenes bandák.

A marginalizáció miatt kialakuló szociopata viselkedésformák szempontjából eleve veszélyeztetett fiatalok sérelmeit jelentősen súlyosbítja, hogy a párkeresés terén is elbuknak, maradnak egymásnak, egymás dühét tovább ingerelve.

A férfinem uralta populáció jelenségét a nők különösen megsínylik. Az ilyen populációkban nő a szexuális erőszakok, zaklatások száma, csökken a nők mozgásszabadsága és rendkívüli mértékben megugrik a prostitúció iránti igény. Különösen erős az ironikus töltete ennek Svédországban, ahol ugye - úttörő módon - a prostitúció teljes eltörlése az irányelv. Ennél csak az ironikusabb, amikor a külügyminiszter, Margot Wallström azt mondja, hogy a svéd menekültpolitika ,feminista”. A befogadó európai államok kormányainak szembe kell nézniük a nemek arányában bekövetkező eltolódás hosszútávú következményeivel, lehetséges, hogy a kanadai minta az, amit érdemes lenne tanulmányozni és akár adaptálni.

A kulturális antropológus Barbara Miller igen meggyőző érvelése szerint a nemek aránya a közjó részét képezi és mint ilyen, rászolgál az állam védelmére. A kérdés csak a hogyan és kinek a rovására. Krónikásként egyetlen hozzáfűznivalóm: ha a fiúk maradnak, (és mégis, mi mást csinálnánk velük?) lehet, nem ártana szétnézni azokban a török - jordán táborokban.

 

 Forrás: http://www.politico.eu/article/europes-man-problem/

A bejegyzés trackback címe:

https://anemaznem.blog.hu/api/trackback/id/tr138254902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vvvv15 2016.01.09. 19:16:02

Valóban társadalomtudomány, épp ezért kéne a társadalomtudományok egyik alapelvét figyelembe venni mielőtt olyan baromságokat mond valaki, hogy a férfitúlsúly erőszakhoz vezet. Minden kutatás kizárólag az adott kultúrán belüli értelmezhető. Ezt nevezik kulturális relativizmusnak.

Vagyis igazolhatja akárhány kutatás azt, hogy Indiában vagy Kínában mihez vezet a férfi túlsúly (megjegyzem: a 2 ország között sem kicsik az eltérések), az nem jelenti azt, hogy annak az eredménye az európai, vagy bármely kultúrán belül is hasonló következményekkel járna. Példának okáért a rendszerváltást követően Kelet-Németországban a fiatal nők migrációja miatt jelentős férfitúlsúly alakulna ki és nem szabadult el az erőszak...

Ugyancsak ellentmond ezen elméleteknek az, hogy ezek azt állítják, hogy azért vállnak a férfiak erőszakossá, mert nem találnak párt. Nos, a helyzet az, hogy ez így lenne, akkor a legerőszakosabbnak fejlett világ országaiban és (különösen Japánban) kéne lennie a férfiaknak, mivel - még az indiai, kínai férfitöbblet ellenére is - magasabb ezekben az országokban az egyedülálló férfiak aránya.

Érdemes megjegyezni azt is, hogy a cikk megfogalmazásával élve, Magyarország egy női nem uralta országnak számít.

Ami Kanadát illeti:
1. Az a politikai amit folytatnak nem csupán erkölcstelen, de sérti az alapvető emberi jogokat és ez által olyan nemzetközi szerződéseket is, amiket Kanada aláírt
2. Kanada igen távol áll attól, hogy annyi menekült érkezzen, hogy a nemi arányok emiatt felboruljanak. Svédország egy 10 milliós ország, amely 2014-ben 100 ezer menekültet fogadott be. Ezzel szemben a 35 milliós Kandada mindössze 23 ezret. És a menekültválság erősödése se épp őket sújtja (nem egyszerű Szíriából eljutni odáig).

vvvv15 2016.01.09. 20:26:51

És még valami:
"Mivel - maradva a svédeknél - a nemek aránya a 16-17 éves korosztályban eleve nem volt kiegyensúlyozott, (103 a 96 ezerre a fiúk javára) látványos eltolódás történik: 123 ezer fiúra jut 99 ezer lány"

Ha ez igaz lenne, ez ugyebár azt jelentené, hogy a 16-17 évesek között Svédországban 100 fiúra 124 lány jutna.

A Svéd Statisztikai Hivatal adatai ezt cáfolják:
www.statistikdatabasen.scb.se/pxweb/en/ssd/START__BE__BE0101__BE0101A/FolkmangdNov/table/tableViewLayout1/?rxid=100e1b23-85e1-487e-aceb-5b0b74aa83ed

2015. november 1-jén, a 16-17 évesek között:
fiú: 105 900
lány: 98 199

Vagyis 100 fiúra 107,84 lány jut. Ez nemhogy Kínát nem szárnyalja túl, de az átlagos európai adatoktól (105-106).

vvvv15 2016.01.09. 20:39:51

@valodiegyenloseget: Szóval nem tér el jelentősen az átlagos európai adatoktól.

vvvv15 2016.01.09. 20:50:53

Azért szépen sikerült körülírni az eredeti cikkben , ezekben az országokban a férfiak veszélyeztetettebbek:
"It makes good sense that so many young men are leaving countries like Afghanistan, Iraq and Syria: THEIR DEMOGRAPHIC is often at greater risk of being coerced into joining fighting groups, or being killed rather than captured by such groups"

mero.vera 2016.01.10. 18:25:57

@valodiegyenloseget: én: ,,103 a 96 ezerre a fiúk javára". Te: ,,2015. november 1-jén, a 16-17 évesek között: fiú: 105 900 lány: 98 199". Nálam hétezerrel több a fiú, nálad nyolccal, hogy lesz ebből ,,Vagyis 100 fiúra 107,84 lány jut"?

vvvv15 2016.01.16. 00:17:43

@mero.vera: Igazad van, fordítva. 100 lányra jut, 107,84 fiú. A lényeg, hogy ez 2015. november 1-jei adat, tehát aki addig megkapta a menekültstátuszt, az már benne van. Ahhoz képest, hogy évek óta Svédország magasan élen áll a menekültek befogadásában (lakosságarányosan) ez nem egy kiemelkedően magas szám. És azért azt is látni kell, hogy ez hosszabbtávon nem igazán tartható (politikailag és gazdaságilag se), ezért aligha lesz tartósan ilyen magas a befogadott menekültek száma.
24.hu/kulfold/2016/01/04/svedorszag-bevezette-a-hatarellenorzest/

Aligha lenne politikailag vállalható az, hogy annyi menekültet fogadjanak be, ami már képes olyan szinten felborítani a nemi arányokat, mint Kínában, szóval ettől aligha kell tartani.

vvvv15 2016.01.16. 00:57:21

De abból a szempontból is problémás ez a gondolatmenet, ha ez így történne, annak az lenne az üzenete, hogy normális dolog az, ha valakinek nincs barátnője, akkor erőszakoskodik a nőkkel.

Vannak alapvető normák, amiket be kell tartani. Az, hogy nem viselkedünk így, ahogy most Kölnben viselkedtek, ezek közé tartozik. Az nem menthet fel senkit, hogy egyedülálló. Vagy elfogadja valaki azt, hogy vannak ilyen normák, vagy ha nem, akkor meg semmi keresnivalója Svédországban, de ha helyi lakos viselkedik így valaki, akkor is van a megfelelő szankció erre vonatkozóan.

vvvv15 2016.01.16. 01:04:42

Tehát ha van egy probléma (vannak akik úgy gondolják, hogy erőszakoskodhatnak, ha nincs nőjük), akkor nem az a megoldás, hogy importálunk nekik nőt (amivel az az alapgondolat még nem változik meg, hogy megtehetik ezt, ha nincs nő), hanem az, hogy szankcionáljuk az ilyen jellegű viselkedést, mivel ez sérti egyenjogúságot, sérti a másik ember integritáshoz való jogát és ellentétes a kultúránkkal. És egyébként nem utolsósorban, aki ilyen esetben agresszív, az valószínű, hogy más élethelyzetben is agresszióval kezeli a problémáit. Szóval ennek a tolerálása nagyon nem előremutató szerintem.
süti beállítások módosítása