nem tehetsz róla, tehetsz ellene

a nem az nem

a nem az nem

#ThatsHarrassement: David Schwimmer szupermenő

A Jóbarátok Rossa videókampánnyal a szexuális zaklatás ellen

2017. április 24. - mero.vera

Elképesztően jó új minisorozattal jelentkezett a Jóbarátok Rossa a szexuális zaklatásról, megtörtént esetek alapján.

Sigal Avin izraeli-amerikai rendező még 2016-ban írt forgatókönyvet egy ötrészes minisorozathoz, amiben hétköznapi szexuális zaklatási szituációkat dolgozott fel, azokat a helyzeteket, amik valóban mindennaposak a nők életében. A rendező megtörtént eseteket használt, - az egyik éppen a sajátja, (amit a brutálisra sikerült The Actor című videóval mesél el), amikor pályakezdőként egy "nagyon híres sztár" zaklatta -, de az egyes jelenetek nem csak ettől valóságosak, hiszen, apró eltérésekkel, de milliószor megesnek nap mint nap. Avin úgy érezte, elege van abból, hogy folyton csak hallja a zaklatásos eseteket, de azok sosem válnak láthatóvá. Az olyan, brutális témákról, mint a nemi erőszak ma már bőven készülnek akár sokkoló tartalmak is, de a szexuális zaklatás a szinte láthatatlan szürke zónában rekedt.

Avin januárban kereste meg jóbarátját, David Schwimmert, hogy mivel Amerikában is nagy hiány a szexuális zaklatást vizuálisan szemléltető anyag, benne lenne-e a történetek amerikai terjesztésre készülő feldolgozásában. Schwimmer annyira benne volt, hogy összerántott pár világsztár színészkollegát és végül hat részt forgattak le egyetlen hétvége alatt, olyan nevekkel, mint Cynthia Nixon, Emmy Rossum, Cristela Alonzo, Noah Emmerich, Michael Kelly, vagy maga Schwimmer.

David Schwimmer producerként és színészként is jegyzi a #ThatsHarrassement (Ez zaklatás) videókampányt, ami hat rövid videóban mutatja meg a hétköznapi szexuális zaklatási formákat, amik az orvosi rendelőtől a munkahelyen át bárhol előfordulhatnak. Schwimmer a Cosmopolitannek Avinnal közösen adott interjúban arról beszélt, hogy azért érezte fontosnak, hogy beleálljon a témába, mert egész gyerekkorában zaklatásos történetek tömkelegét hallotta az édesanyjától, aki egyike volt a négy nőnek az évfolyamán tanuló 400 joghallgató között, majd Kaliforniában praktizált jogászként a '70-es - '80-as években, vagyis kifogyhatatlanul szállította a zaklatásos sztorikat.

Azt, hogy a bemutatott történetek mennyire általánosak és mindennaposak, jól illusztrálja, hogy amikor Schwimmer elküldte az elkészült videók linkjeit az anyjának, az azt hitte, hogy az Orvos (The Doctor, Cynthia Nixonnal és a House of Cards Doug Stamperét is alakító Michael Kellyvel) című az ő egyik régi történetét dolgozza fel, esetleg azt, ami David húgával történt - Schwimmer egyik esetről sem tudott. Mivel a színész-producer aztán felnőve sem nagyon ismert olyan nőt, aki ne lenne, vagy korábban ne lett volna érintett, - leszámítva talán a saját lányát, de ő még csak hatéves -, egyértelmű volt a számára, hogy ebbe bele kell állnia.

Hogy az egyes helyzeteket igazán át tudja érezni, Schwimmernek is fel kellett vennie azt a komplex gondolkodásmódot, létállapotot, amiben napjainkban a nők a mindennapjaikat élik. Átérezni, hogy a nő számára alapállapot, hogy egész életében tárgyiasították, hogy ezer és százféleképpen kezelték már másodrangú állampolgárként, hogy folyamatosan azt hallgatja, hogy nem ér annyit, mint egy férfi, hogy az első a teste, a legelső és legfontosabb az, hogy hogy néz ki. Mindezek után Schwimmer nem tartja meglepőnek, ha a legtöbb nő észre sem veszi, ha éppen zaklatás áldozata, hiszen sosem kapta meg azt a tiszteletet, ami a férfiaknak automatikusan kijár.

Az egésszel az a célom, hogy felbátorítsam az embereket, hogy legyen merszük felszólalni, ha szexuális zaklatás áldozatává válnak, de akkor is, ha sejtésük van róla, vagy egyenesen tanúi lesznek annak, hogy valakivel ez történik. A helyzet az, hogy ez a fajta zaklatás előfordul a munkahelyeken, professzionális környezetben. Ez pedig azt jelenti, hogy nem szól másról, mint a hatalomról. A probléma az, hogy az emberek nem állnak ki, nem emelnek szót, ha szemtanúi lesznek a zaklatásnak, mert félnek a megtorlástól.

A rendező-író Sigal Avin szerint az első visszajelzések azt mutatják, hogy a videók segítenek a férfiaknak felismerni, mennyire könnyű átlépni azt a bizonyos határt, Schwimmert pedig már a forgatáson félrevonta az egyik színész, aki éppen rácsodálkozott arra, hogy tán nem kéne ölelgetnie a forgatáson a nőket, ha a férfiakkal sem teszi ezt. Hogy emögött egyfajta hatalmi dinamika húzódik, ami - ha nem is szándékosan -, kényszerű helyzeteket teremt a női munkatársak számára, akár tucatnyi ember előtt. (Láss csodát, véletlenül pont ezt a nem ritka helyzetet mutatja be a The photographer (A fotós) című opusz.)

Schwimmer szerint ezek a helyzetek, mint amit például A fotós című videóban is láthatunk, nem csak a közvetlen áldozatnak rettenetesek, de azoknak is, akik néma tanúi az eseményeknek. És pontosan ezért készült a sorozat: hogy a szexuális zaklatás semmilyen formáját se tűrje némán senki. Mert mindenki érintett, származzon bármelyik társadalmi rétegből, álljon bármelyik politikai oldalon. Éppen ezért Schwimmer fontosnak látta külön hangsúlyozni, hogy ez kivételesen nem egy Trump-ellenes akció, itt nem a "liberális Hollywood" áll a legfőbb mumussal szemben, sokkal inkább kiállás ez a saját lányaink jövőjéért. Mert a szexuális zaklatásnak kivétel nélkül, minden nő tárgya, függetlenül a politikai nézeteitől. Itt az ideje kinyitni a szánkat.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://anemaznem.blog.hu/api/trackback/id/tr3312450523

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása