nem tehetsz róla, tehetsz ellene

a nem az nem

a nem az nem

Pasiként szűrővizsgálatra menni

Olvasói levél

2017. február 22. - mero.vera

Sziasztok!

Mostanában írtatok párszor a felvilágosítás témájáról, illetve a nemi betegségekről, ezért gondoltam megosztok veletek egy érdekes aspektust. Azt, hogy milyen pasiként szűrővizsgálatra menni.

Anno hosszú távú párkapcsolat előtt álltam, így úgy gondoltam, elmegyek egy nemibetegség szűrővizsgálatra. Nem volt semmilyen tünetem, de úgy gondoltam, ez szükséges időközönként és így fair a partnerrel, partnerekkel szemben. A HPV például sokszor lehet évekig tünetmenetes, de fertőző. Tehát elmentem az állami nemibeteg-gondozóba (??? miért hívják így, ha szűrésre is lehet menni???) 3 hét várakozási idő után.

Ott egy férfi orvos és egy női asszisztens fogadott. egyből kérdezték, mi a tünetem, én meg mondom, hogy semmi, csak biztosra akarok menni, mielőtt egy hosszútávú kapcsolatba kezdenék. Először is közölték, hogy egy teljes szűrés 5000 Ft-lesz, mert a HIV és Hepatitisen kívül a többi nem a megelőzést szolgálja. Én mondtam, hogy szerintem az is megelőzés, hogyha nem fertőzők meg másokat esetlegesen HPV-vel, mert tudom, hogy van, de ezzel nem értettek egyet.

Ezek után megkérdezték, hány szexuális partnerem volt, amire én nem voltam hajlandó válaszolni, mondtam, hogy nem releváns, de több, mint egy, és ilyenkor fennáll a veszélye, még ha értelemszerűen megbízható partnereim voltak, akikkel vagy védekeztem, vagy tudtam róluk, hogy voltak szűrésen a közelmúltban. Ennek ellenére végig kellett hallgatnom, hogy "a mai fiatalok mindenre kaphatóak, és össze-vissza szexelnek" Meg hogy a Sziget fesztiválon is utólag szűrtek, de akkor már mindegy volt, hiszen fertőzöttek voltak. Valahogy még egy bibliai idézet is előkerült, de arra már nem emlékszem, épp elég abszurd volt így is.

Közben természetesen haladt a vizsgálat, mely nem csak vérvételből állt, hanem kenetvételből is. Ez a legfájdalmasabb vizsgálat, amit valaha átéltem, és nem tudom, hogy lehetett-e volna máshogy, de az tuti, hogy így nem kívánom senkinek. Az eredményeim természetesen negatívak lettek, de a drága, fájdalmas eljárást és a megalázó bánásmódot nem felejtettem el.

Ezek után nem csodálkozom, hogy egyre több a nemibeteg, a férfiak többsége ha egyszer elmegy (ha egyáltalán tanul ennek fontosságáról a suliban-nem tanul), többet tuti nem fog. Ha kell, elmegyek megint, de megértem, ha mások soha többet.

A bejegyzés trackback címe:

https://anemaznem.blog.hu/api/trackback/id/tr1912283145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Eredő Vektor 2017.02.23. 10:47:26

Jól van. Megadtad a táptalaját a nem betegségek kendőzetlen terjedésének.
Amúgy mi az a kenetvizsgálat és miért nem lehet érzésteleníteni?

ikazariel 2017.02.23. 11:53:27

@Eredő Vektor: a húgycsőbe beledugnak egy vékonyabb pálcikaszerűséget, aminek a végén gézlap van és azt megcsavarják odabent párszor (legalábbis úgy láttam, a többire nem emlékszem mert eléggé emlékezetes pillanat tud lenni)..nem kellemes, és utána 2-3 napig konkrétan vizelni is alig tudsz, de ha ez kell ahhoz, hogy tudd, egészséges vagy, akkor mondhatni muszáj. Legtöbb betegség csak kenetvételből derül ki

Eredő Vektor 2017.02.23. 11:57:09

@ikazariel: Köszi. Okosabb lettem, bátrabb nem.

denes36 2017.02.23. 12:05:40

Nem olyan szörnyű az egész. A kenetvizsgálat szerintem az amikor egy kis eszközzel benyúlnak a húgycsőbe (az elejébe) és kenetet vesznek. (Nem csak nemi betegség, szimpla fertőzés esetén is végzik.) Ennél azért sokkal fájdalmasabb vizsgálatok is léteznek.

Az meg hogy mi a megalázó, alkat kérdése.
Fiatal skalpvadász koromban, amikor szinte csak a mennyiségre mentem, kaptam egy fertőzést, sokat nem vaciláltam, nyomás a nemi beteg gondozóba.
A mi városunk kórházában együtt volt a bőrgyógyászat és a nemi beteg gondozás. Áll vagy 30 ember a folyosón, aztán egyszer az egyik vizsgálóból kijött egy asszisztens, "Akinek rendes bőrgyógyászati problémája van, az az 5-ös ajtó, a többieknek 1-es."
Tömeg át az 5-ös ajtó elé, és onnan méregette a három, 1-es ajtónál maradottat. :)
Bent vérvétel, kenet, na bumm, valahogy csak meg kell vizsgálni.
Volt persze -teljesen jogosan- hogy lehetsz olyan hülye, hogy óvszer nélkül dugsz? Ha lekerül a nadrág, kerüljön fel az óvszer.
Nekem a ciki inkább az volt, hogy a "megilletődöttség" miatt az ezredes nem igazán mutatta a legjobb formáját, de mondd már, egyébként sem volt az a telefonszám cserélgetős hangalat sem az asszisztens, sem a doktornővel.

Mindenesetre, én azután még a bevásárlásra is vittem magammal óvszert.

guy 2017.02.23. 12:24:37

Ezért nem kell spórolni az egészségen. Magánpraxisban biztos vigyáztak volna arra, hogy ne fájjon annyira az a vizsgálat, de legalább adtak volna utána egy nyalókát.

sas70 2017.02.23. 13:06:14

Még egyetemista koromban volt egy hasonló élményem, csak ott 2 doktornő volt és 3 ápolónő. Mellesleg a betegek között kurva jókat röhögcséltek, simán kihallatszott a váróba. Aztán kiderítették, hogy csak egy húgyúti fertőzésem van, amit akár az uszodában is elkaphattam és miért nem, az urológiára mentem előbb?

Májkül 2017.02.23. 14:09:30

Ezt a "miért nem, az urológiára mentem előbb?" kezdetû utólagos okoskodásukat én is birom marhára. Azért, mert ha az urológiára megyek elôbb és ott derül ki, hogy nemi betegségem van, akkor azt mondták volna, hogy miért nem a nemibeteg-gondozóba mentem elôbb?

SGlass 2017.02.23. 19:37:25

@ikazariel: ugyan már, egy kicsit túlspilázod, kiszínezed! Ez egy telejsen fájdalommentes vizsgálat... vagy tényleg volt valami problémád és arról nem számoltál be... :(

ikazariel 2017.02.27. 07:31:56

@SGlass: átlagosan, ha valakinek problémája van, azért megy az orvoshoz. Magándokinál se volt jobb, kórházban sem. Amivel voltam, az fájdalommentes volt, és nem is ott jelentkezett, ahonnét vették a kenetvételt, csak a doki jobbnak látta, hogy hát akkor vesz, miért ne alapon (megj.: negatív lett mindenre , szóval végül csak önszopatás volt :) )
süti beállítások módosítása