nem tehetsz róla, tehetsz ellene

a nem az nem

a nem az nem

A nem az nem

"tehetsz róla, tehetsz ellene"

2014. november 24. - mero.vera

safe_image.jpgPécs súlyos traumákat szenvedett el az elmúlt pár évben. Bándy Kata 2012-es, júliusi meggyilkolása sokkolta a várost, Páva Zsolt polgármester lányát alig több, mint fél éve érte támadás, összeverték  és kis híján meg is erőszakolták. Tökéletesen érthető, ha a rendőrség szükségesnek látja a prevenciót, lehetőleg a fiatalok nyelvén. Nem valószínű, hogy rossz szándék vezette volna a Selfie 1-3 videók készítőit és megrendelőit. Csupán egy alapvető félreértés.

Egyrészt eleve nem stimmelhet bármilyen megközelítés, amiben az erőszak áldozata, mint az erőszak előidézője, kiváltója szerepel. Nem számít, mit viselt, vagy mennyit ivott. Az erőszak elkövetése a támadó döntése, vagy éppen önkontrolljának hiánya. Másrészt, furcsa, hogy a pécsiek nem ismerték fel, éppen a saját halottjukkal voltak kegyeletsértőek. Páva Zsolt lányával szemben is végtelenül érzéketlen és tapintatlan gesztus a három videó, hiszen közvetve-közvetlenül az ő felelősségét feszegetik. Hiszen késő este egyedül ment haza. Nem tudom, mit viselt Bándy Kata azon a júliusi éjszakán, bizonyára az évszaknak megfelelő, csinos, esti ruhát. Még az is lehet, hogy pasizni szeretett volna benne. Na és?

A ruházat kommunikáció, rengeteg dolgot kifejezhet anélkül, hogy megszólalnánk. Zenei ízlést, politikai hovatartozást, sportrajongást. A ruha alapján megszólíthatnak egy buliban, hogy jé, te is szereted a Pink Floydot, vagy a Vasasnak szurkolsz. Egy ledér ruha már kevésbé egyértelmű üzenet, legalábbis sokfélét jelenthet. Igen, többek között lehet a férfifigyelem felkeltésének eszköze, de a figyelem csak egy nagyon kezdeti motívuma az ismerkedésnek. Még az is előfordulhat, hogy az ismerkedésből hamar szexuális kapcsolat születik. Aztán is lehet, hogy az alkalmi ismeretség többé nem hívja fel a nőt. Megteheti, jogi és erkölcsi szempontból sem hibáztatható. Ezzel együtt, akár az ágyban, aktus közben is ér újratervezni. És azt kötelező meghallani, bármilyen nagy legyen is az izgalom.

Nem lehet a potenciális áldozatok harci kiképzésével megelőzni a támadásokat, ha el akarnak kapni, előbb-utóbb elkapnak. A tájékoztató, társadalmi célú videóknak viszont lenne értelmük, nagy szükség van közbeszédet, közmorált alakító diskurzusra. Csak érdemes lenne konzultálni azokkal, akik értenek a kommunikációhoz, emberi viselkedéshez, lélektanhoz. Akiknek egy megerőszakolt nő nem csupán egy ügyiratszám, mellette bejelölve, ittas volt-e, milyen ruhában támadták meg, késő éjjel történt az eset, vagy nappal.

Évente ezernyi szakembert képzünk az egyetemeken, akiknek az a dolga, hogy értsék, mi játszódik le az áldozat, vagy az erőszaktevő fejében és hogyan befolyásolja mindezt a társadalmi normarendszer, a sokszor megengedő, relativizáló közbeszéd, a sajtó, vagy a politika. Nem lehet kellemes hozzá nem értő rendőrként összetört lányokból kimasszírozni, mi történt. Talán arra is lenne elég ember, hogy a bántalmazás áldozatát olyan hallgassa meg, akinek beszélni mer. A rendőrség meg mondja el minden létező fórumon, ami a rendőrségre tartozik; hogy a nem az nem.

A bejegyzés trackback címe:

https://anemaznem.blog.hu/api/trackback/id/tr626927543

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása