nem tehetsz róla, tehetsz ellene

a nem az nem

a nem az nem

Mindent a művészetért?

magasztos visszaélések

2017. október 14. - mero.vera

A legenda szerint Winston Churchill, amikor azt javasolták neki, hogy a művészetre szánt pénzt csökkentsék a hadi  költségvetés javára, rögtön visszakérdezett: „Akkor meg miért harcolunk?” Igaz, a művészet fontos és sok mindent felülír. De nem mindent.

Tovább

Az Copfhúzás Ártalmasságáról

Válasz Sándor Zsuzsának az ATV Nap híre c. műsorában mondottakra

Erőszak kultúra. Ez egy nagyon fontos kifejezés, amit még sokszor kell alaposan körüljárnunk, mert ez minden bántalmazások alfája és omegája. Sándor Zsuzsa és Havas Henrik figyelmébe.

Tovább

Itt gyakorlatilag államvallás a nihilizmus

Interjú Varga Gergővel

17029340_bb3ee04f511bee1be0d2e1d846bd4abf_m.jpg

Varga Gergő neve onnan lehet ismerős, hogy ő volt az, akit Gulyás Mártonnal együtt 72 óra fogda után, gyorsított eljárásban összesen 500 óra közmunkára a bíróság, miután megpróbálták megdobálni a Sándor-palotát a lex CEU ellen tiltakozó, random tüntetésen. És ő volt az, aki az ítélethirdetésen az utolsó szó jogán a következőket mondta: "Milyen ember az, aki olyan törvényeket tart be, amit ellene hoztak? Milyen nép az, amelyik olyan törvényeket tart be, amit ellene hoztak?”

Tovább

Ott sem volt, de kamillával borogatta

Bene Krisztián másodfokú tárgyalása

just2.jpgBeszámoló a sajtóban "lúgos orvosként" hírhedtté vált Dr. Bene Krisztián másodfokú tárgyalásának közel hat órájáról. Nem rövid, cserébe megígérhetem, hogy alapos. 

Tovább

A verés valós volt, a megaláztatás valós volt, a szerelmed nem

#neféljbeszélj

Olvasónk, Zita egy hónapja szabadult a bántalmazó kapcsolatából, írása azért különösen fontos, mert ritkán esik szó arról, hogy az áldozat szeretheti a bántalmazóját. Akkor is, ha tudja, hogy bántva van. És a végén még azzal is bántva van, hogy elhagyják. A bántalmazó iránt táplált gyengéd érzelmek nem kisebbítik a bántalmazás súlyát. (a szerk.) #neféljbeszélj

Tovább

A verbális bántalmazás hosszútávú következményei

cycle-of-abuse-1-600x600.jpg

Szidás, káromkodás, ordibálás, hibáztatás, sértegetés, fenyegetőzés, kigúnyolás, méltóság aláásása, kritizálás... hasonlóan káros hatással lehetnek az elszenvedőre, mint a fizikai- vagy szexuális- és más bántalmazások. Erről viszont kevesebbet beszélünk, nagyon kevéssé észrevehető és nehéz jelenteni is, hisz milyen külsérelmi nyomokat lehetne regisztrálni?

Tovább

A hónap vicce: a hajánál fogva a ház elé rángatott nő

Az újságíró, akinél a legtöbb troll is emberségesebb

bede.jpgEgy férfi betört egy otthonba, ott lapáttal verte szét a berendezést, az ott lakó nőt erőszakkal az utcára rángatta, ekkor vette észre, hogy elnézte a házszámot. Egy újságíró viccként számolt be minderről. Hogy ez miért akkora baj, mint az, hogy egyesek betörnek másokhoz? Elmagyarázom.

Tovább

Body shaming non plus ultra?

miss-daegu-2013-korean-pageant-or-clone-parade-.jpg

Szöul a plasztikai sebészet fővárosa. Koreában 2013-ban ötből egy nő átesett valamiféle kozmetikai beavatkozáson, míg Amerikában 20 nőre jutott egy hasonló beavatkozás. A közszereplőket, a szépség-, média-, zeneiparban szinte mindenkit érint, férfiakat is beleértve. 

Tovább

Elvárások fogságában

great-expectations.png

A társadalomtól vagy egyéntől érkező elvárások és nyomások elképesztően destruktívak tudnak lenni. Hasonlóképpen, ha valaki mérhetetlen azonosulási vágyat érez egy másik személy felé vagy a társadalmi normáknak akar megfelelni minden áron. Ezek elvonják a figyelmünket arról, hogy mi kik is vagyunk valójában. A társadalmat nem tudjuk megváltoztatni csettintésre, mivel az egyénekből áll. És sokszor nem állnak az egyénekre a társadalmi normák, ha egyesével nézzük őket.

 

Tovább

Oscar és politika, ügyek és díjak

2016: a rasszizmus és a szexuális erőszak elleni harc éve

A Saul sikere mellett még egy okunk van örülni. Az Oscar idei fő tematikája már a vörös szönyeg villáminterjúiból kiderült: rasszizmus és szexuális erőszak. És ami az Oscaron kiemelt téma, az egész évben az lesz.
 

gaga5_2714784a.jpg

Tovább

Tinik, bosszú, pornó

Az új hadszíntér: webkettes gyerekek, online zaklatás

evi.jpgAz NTRTE-n beszélgettünk a salgótarjáni gimnazisták bosszúpornói kapcsán arról, hogy hazánkat is egyértelműen elérte a cyber bullying jelenség, új kifejezésekkel bővül a szótárunk, új kihívásokkal állunk szemben. A témáról a napokban jelent meg Kalapos Éva új ifjúsági regénye, a Massza, megkértük hát, hogy szóljon hozzá a témához. Mi ez az egész és mit kéne tennünk?

Tovább

#HeForShe - jó-e a pozitív diszkrimináció?

anemaznem - #BeszéljükMeg 3.

heforshe.pngCsináltunk már hasonlót korábban, most pedig sorozatot indítunk: a Nem tehetsz róla, tehetsz ellene posztjai alatt sokszor alakulnak ki rendkívül érdekes beszélgetések, amik akár az adott cikknél is jobban körbejárják az adott témát. Az alábbi diskurzus Róbert üzenete alatt zajlott, amiben felvetette, hogy a #HeForShe kampányban is akad diszkrimináció.

Tovább

Pornópara - második rész

anemaznem - #BeszéljükMeg 2.

rape.jpgCsináltunk már hasonlót korábban, most pedig sorozatot indítunk: a Nem tehetsz róla, tehetsz ellene posztjai alatt sokszor alakulnak ki rendkívül érdekes beszélgetések, amik akár az aktuális cikknél is jobban körbejárják az adott témát. Az alábbi diskurzus a PornHub új, bosszúpornóellenes intézkedéseiről szóló cikk és általában a pornóval kapcsolatosan felmerülő etikai problémák mentén alakult ki. A végére elég ijesztő lett a beszélgetés, a második részt csak erősebb idegzetű olvasóinknak ajánljuk.

Tovább

Pornópara - első rész

anemaznem - #BeszéljükMeg 2.

12167241_10208276034687348_372930186_n.jpgCsináltunk már hasonlót korábban, most pedig sorozatot indítunk: a Nem tehetsz róla, tehetsz ellene posztjai alatt sokszor alakulnak ki rendkívül érdekes beszélgetések, amik akár az aktuális cikknél is jobban körbejárják az adott témát. Az alábbi diskurzus a PornHub új, bosszúpornóellenes intézkedéseiről szóló cikk és általában a pornóval kapcsolatosan felmerülő etikai problémák mentén alakult ki. A végére elég ijesztő lett a beszélgetés, a második részt csak erősebb idegzetű olvasóinknak ajánljuk.

Tovább

Elveszett gyerekek?

anemaznem - #BeszéljükMeg 1.

velence.jpgCsináltunk már hasonlót korábban, most pedig sorozatot indítunk: a Nem tehetsz róla, tehetsz ellene posztjai alatt sokszor alakulnak ki rendkívül érdekes beszélgetések, amik akár az aktuális cikknél is jobban körbejárják az adott témát. Az alábbi diskurzus Ritók Nóra a 444-en megjelent, tűpontos írása kapcsán alakult ki.

Tovább

Akaratunk ellen

a nem az még mindig nem

against.jpgSusan Brownmiller az egyik leghíresebb, legnagyobb hatású feminista, aki 1975-ben publikálta a feminizmus topirodalmába méltán sorolt Against Our Will: Men, Women and Rape (Akaratunk ellen: férfiak, nők és nemi erőszak) című könyvét. Most elég furcsa dolgokat mond. Áldozathibáztatás 2015.

Brownmiller a napokban azzal kavar nagy port, hogy olyanokat nyilatkozik, miszerint a nemi erőszakért a fiatal nők öltözködése és nagyon felelőtlen alkoholfogyasztása kárhoztatható. Egyenesen kimondja azt is, hogy az áldozathibáztatás nem akkora tévedés. Inkább az a problémás, ha abból indulunk ki, hogy az erőszak túlélőit felmentjük azzal, hogy ők túlélők, akiket abban kell segíteni, hogy se magukat ne hibáztassák, se más ne hibáztathassa őket. Merthogy a miniszoknya is, a túl sok alkohol is a potenciális elkövetők figyelmét hívja föl, az ő malmukra hajtja a vizet.

Tovább

Ez csak egy verés volt

Az alawita konfliktus egy szír-magyar értelmiségi szemével

nizar.jpgMidáni Nizár a szíriai Hamában született magyar anyától, 1966-ban. A damaszkuszi egyetemen tanult mérnöknek. Édesanyjának köszönhetően még írásban is hibátlanul tud ezen a lehetetlen nyelvünkön, négyéves koráig Magyarországon éltek,  majd évekkel később Nizár itt alapított családot. Amióta a menedékkérők körüli helyzet eszkalálódott, Facebook oldalán folyamatosan próbál érzékenyíteni, mesélni egy egyszervolt országról, ahol már egyetemek álltak, amikor mi még nyereg alatt puhítottuk a húst. Bár ő ilyen hasonlattal biztosan nem élne, mert nem a különbözőségeket, hanem a milyenséget emeli ki. Talán ezért is hozta létre a Szíria Facebook oldalt

A napokban a Facebook oldalára kitett egy megrázó videót arról, hogyan bánnak az engedetlen diákokkal Szíriában, a videót itt lehet megtekinteni, nem folyik vér, mégis vérfagyasztó.

 

Tovább

Ez a helyzet Röszkén: beszámoló

9b.jpg
Bár a budapesti tranzitállomásokon telítődtek egyes raktárok, a Röszkei Határátkelőnél továbbra is nagy szükség van a felajánlásokra és a segítő kezekre. A helyszínen kaotikus állapotok uralkodnak, önkéntesek és az UNCHR emberei próbálják legalább minimális szinten ellátni a menekülteket.

Tovább

Ashley Madison és az ingyenebéd

ashley-madison.jpg

Ingyen ebéd nem létezik. Sem az Ashley Madison felhasználóinak, sem a szórakozóhelyekre ingyen beengedett nőknek. Mert azzal, hogy nem azonos kondíciók mellett vesznek részt ugyanabban a játékban, mint a férfiak, máris nagy árat fizetnek: az egyenlőségük és a méltóságuk, vagyis az alapvető emberi jogaik csorbulásával. Olyan ez, mintha a játszótéren mindig, eleve elrendelten ki lenne osztva, hogy kire melyik szerep jut a fogócskában. A jóhír az, hogy ahogy a fogócskára, úgy a diszkriminatív szórakozóhelyekre és társkeresőkre is lehet nemet mondani.

Tovább

Menekültek ajándéka

- nekünk.

halbmond-kreuz.jpgA civil és vallási szervezetek összehangolt szolgálat-szervezése új tagokkal bővülve folytatódik. Az egyik résztvevő a menekültektől kapott ajándékként értékelte a szervezetek párbeszédét és összefogásukat pedig egy, a menekültek segítésén túlmutató civil-vallásközi szociális együttműködés kezdetének látja.

Alkalmi szerzőnk, Szilvi civilben vallásfilozófus és kulturális-integrációs pedagógus, természetes hát a számára, hogy a férjével és kislányaikkal befogadjon pár menekültet, vagy találkozót szervezzen, ahol az egyházi és önkéntes civil szervezetek egyeztethetnek arról, miképpen tudják közösen szolgálni a legfőbb célt: az elesettek megsegítését. Most az utóbbiról számol be, előbbiről pedig hamarosan itt olvashatjátok a vele és a férjével készülő interjúnkat.

Tovább

Mentőmellény nélkül

Interjú Kékesi Márkkal, a MigSzol Szeged alapítótagjával

11830688_10205081270177395_764369025_n_1.jpg

,,Azért jönnek ide ezek a sivatagi cigányok, mert etetitek őket, bazdmeg!” – kapják meg naponta többször is a MigSzol Szeged önkéntes munkatársai, akik az állam helyett – illetve annak ellenére –, lokálisan kezelik a menekültkrízist. A csoport azon túl, hogy étellel, itallal, orvosi segítséggel és jogi tanáccsal segíti a migránsokat, a lakosság számára is tompítja a tömeges érkezéssel járó kellemetlenségeket. Egyik alapítójukkal, a civilben egyetemi oktatóként dolgozó Kékesi Márkkal beszélgettünk. Farkas Edina Lina interjúja.

Tovább

Fekete-e a fehér?

Fischer Máté nyílt levele Stumpf Andrásnak a Nyíri család és a Bora Borán ragadtak kapcsán

nyiri-kovacs-patricia.jpgKedves András,

Ismeretlenül írok Önnek, de mint a "Bora Bora" ügyre közeli rálátással rendelkező, kötelességemnek éreztem, hogy jelezzem cikkével kapcsolatos nagyon komoly aggályaim. Elsősorban azért, mert az amúgy is megviselt Nyíri családot (beleértve az Ön és Lee által japánnak is elkönyvelt Noah-t) egy családi tragédia közepette csak tovább tépázza (és ebben az esetben meg is gyalázza) a megjelent "tényfeltárása".

Néhány kérdés, ha megengedi:

Tovább

Köztemető, ahogy a német civilkurázsi értelmezi

11270147_10153452116573708_1835806710_n.jpgNemrég Berlinbe költözött barátom küldött múlt éjjel egy kis beszámolót arról, hogyan fejezik ki a német civilek, hogy mennyire embertelennek tartják a Hamas, ISIS, vagy Boko Haram elől menekülő emberek elől lezárni a menekülés útját.

A közösségi kampány során tüntetéseket szerveznek, melyeken arra buzdítanak, hogy a legnagyobb, leghíresebb német közparkokból legyen - illegális - gerilla köztemető, mert a tengerből kihalászott menekültek mindnyájuk halottjai. Az akció kifejezi azt is, hogy tömegsírok bárhol lehetnek, ahol talpalatnyi föld akad, akár a tudtunk nélkül is. (Berlinben amúgy nagy hagyománya van annak, hogy a legnagyobb, leghíresebb és legértékesebb területeken hozzák létre emlékhelyeiket, kiváló példa erre a berlini holocaust emlékmű, szintén a Bundestagnál.) Íme pár tegnapelőtti kép a Bundestag előtt rendezett tüntetésről és egy felvilágosító - toborzó videó. Az akcióra eddig közel 55 ezer euro gyűlt össze. Na ez civilkurázsi.

Tovább

Szezon és fazon

Tarlós István és az ő ízlése

11356151_10207233667508820_2064133031_n.jpgTegyünk helyre valamit gyorsan: az egy dolog, hogy valaki nem ért feltétlenül egyet a melegfelvonulással, mint eszközzel a társadalom toleranciájának növelésére, de teljesen más kérdés, hogy emiatt veszi a bátorságot, hogy minősítse a felvonulást és a felvonulókat. 

Eddig úgy alakult az életem, hogy kamaszkorom óta mindig nagyon természetes volt az, hogy mindenféle nem heteroszexuális, vagy nem ciszgender (ciszgender az, akinek a gender identitása ugyanaz, mint a születéskor ráosztott szexus) ember vesz körül, a munkában és a magánéletben is. Önmagában ez pont annyira téma, amennyire a szexualitás általában: van olyan helyzet, amiben sokszor előjön - közeli barátok között, vagy a gender kurzusokon - és van, ahol egyáltalán nem merül föl - a jelenlegi főnökömmel például egyszer sem került még szóba és ennek igazán örülök.

Egy időben viszonylag sokat jártam fétisbulikba, ahol tökéletesen magától értetődő volt lakkcuccokat viselni, meg még elég sok dolog természetes volt. Az is, hogy van, aki nem öltözik be nagyon, az is, hogy a beöltözés a többségnek leginkább csak ezeknek a buliknak a része, nem a hétköznapoké. Ez nem más, mint az, hogy az ember nem koktélruhában jár dolgozni, bevásárolni, vagy a kondiba. De szerencsére olyan világban élünk, hogy megteheti, hogy akár mindig koktélruhában járjon, ha úgy tetszik, még úszni is. Ezt a jogot kérdőjelezi meg Tarlós István, amikor a Pride-ot visszataszítónak nevezi.

Tegyünk helyre valamit gyorsan: az egy dolog, hogy valaki nem ért feltétlenül egyet a melegfelvonulással, mint eszközzel a társadalom toleranciájának növelésére, - én is így vagyok ezzel -, de teljesen más kérdés, hogy veszi a bátorságot, hogy minősítse a felvonulást és a felvonulókat. Előbbi a véleményszabadság része, utóbbi bunkóság, amit egy főpolgármester nem engedhet meg magának, igaz más sem. De olyan sincs, hogy egy főpolgármester magánemberként nyilatkozzék a sajtónak. Úgy nincs, hogy technikai képtelenség. És duplán bunkó, aki közszereplőként az.

Köztük cinkos, aki néma

zipped-lips2.jpgMiután megírtam legutóbbi cikkemet a pannonhalmi visszaélésről, amiről többé-kevésbé évek óta tudok, egy barátom feltett egy nagyon alapvető kérdést. Miért ennyire fontos ez neked? Jogos. Részben bizonyára azért, mert jómagam is hallgatok vagy másfél évtizede.

Akkoriban olyan gimnáziumba  jártam, ahol rajongott, a diákokkal rendkívül közvetlen kapcsolatot fenntartó tanárok tették az intézményt emblematikussá. A tanáraink közül sokan még tanítási időben is velünk ittak, rendszeresek voltak a kirándulásokon a sakálrészeg tinédzserek és nem sokkal kevésbé ittas nevelőik. Betonbiztos volt a jófejségük.

Érzelmileg is erős szálak kötöttek hozzájuk sokunkat; pontosan ismerték a magánügyeinket, mert szerettek a részesei lenni a dolgainknak, minden mélységben. Olyannyira, hogy nőt is rendre közülünk választottak.

Tovább

,,Már csalódott sem vagyok annyira, inkább csak szomorú"

a tettes nem ismeretlen


parsifal.jpgAhogy a Sipos ügyben, a pannonhalmi bántalmazó szerzetestanár esetében is, egy Facebook-Google keresés öt perc alatt adja ki az évtizedes hallgatás övezte ügyhöz tartozó konkrét nevet. Ahogy akkor is, a gyanú hamar megerősítést nyer, ha az iskola öregdiákjainak Facebook oldalán a kommentekig jutunk és hirtelen kirajzolódik a bántalmazás természetrajza.

Az öregdiák oldalon kommentelő volt diákok között még most is sokan vannak, akik nem tudják elfogadni, hogy az ügy kikerül a berkekből. Miközben utalnak rá, hogy pontosan tudják, kiről, miről van szó. Van, aki kapaszkodik abba, hogy a világi művész - irodalmi körökben is nagy elismerést szerzett ,,Mátyás atya" milyen jó tanár volt, főként azt emelve ki, hogy ,,hozzám nem nyúlt". 

Tovább

Képmutatók cselszövése

nadoire-kiuzetes.jpgÖrültünk, amikor a Nem tehetsz róla, tehetsz ellene projekt kapcsán a TV2 riportot készített velünk, értékeltük Demcsák Zsuzsa meghívását a Mokkába, majd a felajánlást, hogy a továbbiakban is hírt adnak az aktualitásainkról. Ez akkor egy nőpárti csatorna. Vagy nem.

Feszülten várom, hogy a csatorna nyilatkozzon a tegnap esti adás hihetetlen eseményeiről, de bizonyos értelemben tök mindegy, mit mondanak, az már a rothadó hulla csókolgatása lesz. Ugyanis a tegnap esti műsor már tucatnyi felelős kezén átment, mire adásba került. Nem fújták le a műsort, amivel azt deklarálják, hogy teljesen rendben van, ha az egyik szereplőjük a kamerák előtt kísérel meg konkrét nemi erőszakot elkövetni. Valóságos, nem kérdés. Az is egy valóság, hogy elítélő kommentár nélkül adásba került a dolog, a síró, porig alázott sértett (!) nyilatkozatával megspékelve, akinek további egy hétig az őt majdnem megerőszakolóval kell aludnia. Egy ágyban.

Tovább

Három ok, amiért az “igazi férfiak nem erőszakolnak” szlogen a nemi erőszak kultúráját erősíti

Sian Ferguson cikkének fordítása

real_men_do_not_let_men_rape_preview.jpgEgész életemben azt hallgattam, hogy az igazi férfiak nem erőszakolnak. De a férfi, aki megerőszakolt, nem képzeletbeli volt, hanem nagyon is igazi.

Nagyon sokan használják az “igazi férfiak nem erőszakolnak” frázist, ami bár jószándékból fakad, egyértelműen árt az áldozatoknak és erősíti a nemi erőszak kultúráját.

Általában azért mondjuk, hogy az igazi férfiak nem erőszakolnak, mert olyan kultúrát próbálunk létrehozni, ami megszégyeníti az erőszaktevőket. Próbáljuk elérni, hogy alsóbbrendűnek érezzék magukat az “igazi férfiakhoz” képest. Röviden, azt akarjuk, hogy érezzék, az erőszak nem fér bele az “igazi” férfiasságba.

Azzal, ha azt mondjuk, “az igazi férfiak nem erőszakolnak” az a probléma, hogy a társadalomnak eleve van egy képe arról, milyenek az “igazi férfiak”.

Azt próbáljuk kifejezni, hogy “hahó, nincs szükséged erőszakra ahhoz, hogy kifejezd vagy bizonyítsd a férfiasságod.” Ehelyett azonban a kifejezés akaratlanul is arra utal, hogy azok, akik megfelelnek az uralkodó férfiképnek, nem hajlamosak az erőszakra.

Tovább

Olvasói levél 4. - Puskás Panni írása

Nő vagy, csak nő

Különben minden nő kurva, ha ezt eddig nem tudtuk volna, akkor mondom, a rendőrség hivatalosan is megerősítette.

Megerőszakoltak a buli után? Tehetsz róla, mert túl kihívó voltál, túl csinos, túl jól állt a smink, túl magas volt a cipőd sarka, túl sokat ittál. A megnyugtató hír viszont az, hogy a rendőrség szerint tehetünk ellene: ne legyünk csinosak, ne fessük magunkat, ne igyunk, lehetőleg inkább kötögessünk otthonkában a lakásunk foteljében! Élni, szórakozni különben is a férfiak kiváltsága, már régóta tudjuk, hogy mi a regnáló kurzus véleménye a nők helyéről a társadalomban. De mivel - a problémákat megelőzendő - otthonkában ücsörgök a fotelemben szombat esténként, sajnos az istennek se sikerül teherbe esnem.

Tovább

Egy okos ötlet

Olvasói levél 3.

composite-suspectjpg-c0fe24b540a305cd.jpgAmióta megy ez a téma, folyton eszembe jut egy saját élményem húsz évvel ezelőttről - az utcán támadtak meg, a Szilágyi Erzsébet Fasoron, és kurva nagy szerencsével megúsztam, mert arra jött valaki, aki nem volt olyan beszari, hogy továbbmenjen, mint a legtöbben tették volna, hanem elkezdte kergetni a csávót.

Tettem feljelentést, ráadásul úgy, hogy a környékbeli ismerőseim nagyjából azonosítani is tudták a leírás alapján a fickót, még a neve is megvolt, ha jól emlékszem, ennek ellenére a nyomozás eredmény nélkül lezárult pár hónap alatt. (Az már csak hab a tortán, hogy a rendőrök mit műveltek - arról kérdezgettek, nem volt-e cigány (nem volt), és nemi erőszak kísérlete helyett "kihasználás"-nak vagy minek minősítették az ügyet, csak azért, mert miután letepert, és fojtogatni kezdett, én, hogy időt nyerjek, mondtam neki, hogy van nálam pénz, keresse meg.) A lényeg, hogy a pasast azóta is látni szoktam itt-ott (utcát seper a Mechwart környékén, egyszer meg egy suli előtt láttam, amint nézte a hazainduló lányokat.

Tovább

"Nem fog a család kísérgetni mindenhová"

Olvasói levél 2. - Fehér Krisztina

Las-Vegas-Bodyguards.jpgA férfiak általában azzal védekeznek, hogy a nő tehet róla. Ezek szerint minden nő már születése pillanatától bűnös, és csadorban kellene járnia, ha meg nem teszi, akkor magára vessen. Tisztára, mint az iszlámban.

Ezt egyébként úgy mondják, mintha kizárólag ribanc kinézetű csajok válnának áldozattá, holott ez nem így van. Emlékszem egy estre, amikor 70 éves nénit szedtek le a bicikliről a földúton, hazafelé a kertjéből. Nyilván ő is kihívóan viselkedett.

Tovább
süti beállítások módosítása